Za podsticaj poljoprivrede 89 miliona KM

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je danas u Istočnom Novom Sarajevu da je ove godine za podsticaj u poljoprivredi u budžetu izdvojeno 89 miliona KM.

Nakon posjete firmi „Agarikus“, koja se bavi proizvodnjom šampinjona, Radojičić je rekao da je najviše sredstava iz podsticaja predviđeno za mlijeko i mliječnu proizvodnju.

On je naveo da postoje grane poljoprivrede kojih nema u klasifikaciji i pravilnicima poljoprivredne proizvodnje, ali da će, prema najavama resornog ministra, sljedeće godine zakonom biti regulisano dodjeljivanje podsticaja i za te grane.

„Vjerovatno ćemo iduće godine imati zakon koji će urediti trajnije i stabilnije način dodjele podsticaja“, dodao je Radojičić.

On je naglasio da se i posredstvom Investiciono-razvojne banke /IRB/ obezbjeđuje posebna linija sa nižom kamatnom stopom i dužim rokovima otplate, koja treba da pomogne poljoprivrednu proizvodnju.

Prema njegovim riječima, na ovaj način obezbjeđuje se mogućnost za proširenje proizvodnje i modernizaciju.

Radojičić je dodao da je sa vlasnikom „Agarikusa“ Rankom Pandurevićem razgovarao o planovima i mogućnostima za automatizaciju proizvodnje i načinima finansijske podrške.

Pandurević je rekao da je 1990. godine registrovao ovo preduzeće koje se bavi proizvodnjom šampinjona i bukovača, te da je kapacitet dostigao oko 12.000 briketa.

On je naglasio da firma zbog teških tržišnih uslova radi sa oko 60 odsto kapaciteta, jer je robu teško plasirati i naplatiti.

„Planiram i nove investicije u automatizaciju proizvodnje i modernizaciju postrojenja“, rekao je Pandurević i dodao da ima pet zaposlenih radnika.

Predsjednik parlamenta Srpske Radojičić posjetio je danas i preduzeće „Mahagoni“ koje se bavi proizvodnjom namještaja i stolarije.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je da ovo preduzeće zapošljava 20 radnika i da ima namjeru da širi proizvodnju.

Ćosić smatra da političari bilo kog nivoa vlasti treba da imaju kontakt sa privrednicima i upoznaju se o problemima sa kojima se suočavaju.

On je prenio da je Radojičić poručio vlasnicima i zaposlenima da je spreman da u domenu njegove nadležnosti pomogne u oblasti investicija i zapošljavanja.

Ćosić je istakao da preduzeće „Mahagoni“ želi da proširuje proizvodne pogone, da je primjer dobrog poslovanja, te da Republika Srpska i lokalna zajednica treba to da podrže i pomognu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare