Za Petrovdan otvaranje „kalinovačke kuće“

0

KALINOVIK – U centru Kalinovika uskoro će početi izgradnja „kalinovačke kuće“ u kojoj će se prodavati domaći proizvodi sa područja ove lokalne zajednice, rekao je Srni načelnik opštine Radomir Sladoje i dodao da je u planu i elektrifikacija Zelengore, za šta je obezbijeđen kredit od 1.500.000 KM.

Sladoje ističe da je ideja za „kalinovačku kuću“, za čiju gradnju i opremanje će biti potrebno oko 100.000 KM, nastala na osnovu „Hercegovačke kuće“ u Trebinju i Istočnom Sarajevu.

„Trenutno rušimo jednu staru kuću u centru i na tom mjestu će biti sagrađena `kalinovačka kuća`. U njoj će se prodavati proizvodi naših poljoprivednika koje opština subvencioniše. Smatram da to ima veliki potencijal s obzirom na planiranu gradnju turističkog kompleksa na Zelengori“, istakao je Sladoje.

Prema njegovim riječima, plan je da „kalinovačka kuća“ bude svečano otvorena 12. jula, na Dan i krsnu slavu opštine Petrovdan.

Sladoje je najavio da ovih dana počinje kupovina koka nosilja i tovne prasadi za gazdinstva, te nabavka oko 40 plastenika.

„Podsticaje poljoprivredi uvezujemo sa razvojem turizma. Počinjemo i proširenje puteva i propusta prema Zelengori, jer ove godine očekujemo početak gradnje bar 30 do 40 vikendica na ovoj planini“, naveo je Sladoje.

On je najavio da bi u maju trebalo da se zna na koji način će biti obavljena elektrifikacija na Zelengori.

„Vjerovatno ćemo u taj posao ući zajedno sa Vladom Republike Srpske, pošto je bez struje na Zelengori teško implementirati neke veće projekte, kao što je hotel i ski-lift. Za taj posao na računu imamo kreditna sredstva od 1.500.000 KM, ali se ipak nadamo podršci Vlade“, rekao je Sladoje.

Sladoje je najvaio da će krajem maja biti završena gradnja rezervoara za vodu na dijelu Zelengore gdje će biti građen turistički kompleks, nakon čega će radnici opštinskog komunalnog preduzeća početi sa razvođenjem vodovodne i kanalizacione mreže do novih objekata koji budu izgrađeni.

Uskoro će, dodaje Sladoje, sa Udruženjem „Gardijsko srce“ u Kalinoviku početi gradnja manjeg parka, kao i obnova dječijeg igrališta.

„To su sve projekti koji će biti završeni u narednih nekoliko mjeseci i za koje smo u budžetu za ovu godinu obezbijedili oko 600.000 KM. U taj iznos ne ulazi elektrifikacija, kao ni voda i kanalizacija, što finansiramo od novca dobijenog od prodaje parcela na Zelengori“, rekao je Sladoje.

On je istakao da opštinska uprava dio sredstava od prodaje parcela na Zelengori ulaže u infrastrukturu u Kalinoviku.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare