Za opremanje fakulteta 7 miliona evra

0

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković rekao je da će zahvaljujući austrijskom robnom kreditu od sedam miliona evra ove godine biti opremljeni svi fakulteti ovog univerziteta, a posebno tehnički.

„Pored toga uspostavićemo dva naučnoistraživačka centra, za biomedicinska istraživanja i istraživanja u oblasti tehnologije, kako hemijske, tako i tehnologije hrane“, rekao je Novaković za „Glas Srpske“.

Novaković ističe da fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu najviše nedostaje oprema za laboratorije, računarska oprema i druga nastavna pomagala. Rektor je naglasio da se ove godine na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu planira otvaranje studijskih programa šumarstva i mašinske obrade drveta čije sjedište bi bilo u Vlasenici, te turizma i hotelijerstva koji trenutno radi u Trebinju.

Govoreći o bolonjskom procesu Novaković je naglasio da visokoškolske ustanove u BiH moraju još mnogo toga da urade da bi postigli evropske standarde obrazovanja, a to se posebno odnosi na polje kvaliteta nastave i razmjene studenata.

„Posmatrajući univerzitete u BiH, naš univerzitet je ostvario visok stepen primjene bolonjskih standarda u nastavi, te postao jedan od vodećih u BiH u tom smislu. Uspostavili smo integrisan univerzitet, kreditni sistem bodovanja studenta, inovirali nastavne planove i programe i uradili mnoge druge aktivnosti o tom pitanju“, rekao je Novaković.

Novaković ističe da je Vlada RS afirmisala deficitarna zanimanja, te da se studentima sada nudi više stipendija nego ranije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare