Za opremanje dvoje đaka potrebna prosječna plata

0
Za opremanje dvoje đaka potrebna prosječna plata

FOČA – Uskoro će početi nova školska godina, a za opremanje dvoje đaka roditelji navode da im je potrebna jedna prosječna plata, zbog čega se kaže da je septembar najskuplji mjesec.

Potrebno je nabaviti knjige, sveske, razni pribor, često i torbu i opremu za fizičko vaspitanje, a kada se tome dodaju nova odjeća i obuća, može se reći da su roditelji „na mukama“.

Dragana Mastilović iz Foče oprema ćerku za treći razred osnovne škole i sina za drugi razred Gimnazije. Kaže da joj je za sve ovo potrebna jedna prosječna plata.

„Kupila sam za ćerku knjige za treći razred, a sin će nabaviti polovne knjige jer su udžbenici skupi i nismo u mogućnosti da kupimo sve nove. Kada izračunam pribor i drugu opremu za školu, potrebna je jedna prosječna plata da bi se za dvoje djece kupilo najosnovnije. Teška je situacija, odjeća i obuća još nisu došli na red, ali polako, nadam se da ćemo stići sve da kupimo“, navela je Mastilovićeva.

Dvoje djece u školu sprema i Slavica Ikonić. Za starijeg sina, koji kreće u četvrti razred kupila je komplet knjiga, dok će mlađi prvačić knjige dobiti besplatno.

„Teško je sve obezbijediti jer su teški uslovi, ali moramo sve da nabavimo“, istakla je Ikonićeva.

U fočanske knjižare ove sedmice stigli su udžbenici za osnovnu školu.

Cijene kompleta nisu se mijenjale u odnosu na prethodnu godinu i kreću se od 90 do 230 KM, a nedostaju samo knjige za predmete Francuski i Ruski jezik.

Udžbenici za Ruski i Francuski jezik, koji se posredstvom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske nabavljaju iz Srbije, trebalo bi da stignu iduće sedmice u one knjižare koje imaju dogovor sa Zavodom.

Od ove godine, za Engleski jezik, umjesto skupljeg Kembridžovog, koristi se domaći udžbenik, koji je propisalo Ministarstvo prosvjete.

U knjižarama kažu da je cijena knjiga za kupce ostala ista, ali da je za njih poskupjela, jer im je zarada smanjena sa 10 na osam procenata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare