Za kraj novembra zakazana javna prodaja imovine AD Centar za unapređenje poljoprivrede Sokolac u stečaju

0

SOKOLAC – Vraćanje u funkciju Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko-planinskom području na Majdanima kod Sokoca, već deset mjeseci je u centru intezivne aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i lokalne vlasti u Sokocu.

Nakon što je opterećen dugovanjima, prestao da radi, u ovom Centru je u martu 2011. pokrenut stečajni postupak, koji još traje, pa je treće javno nadmetanje za prodaju imovine po cijeni od 877.920 KM, zakazano za 30. oktobar ove godine.

Kao veoma zainteresovan kupac pojavilo se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje planira tu imovinu ustupiti Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Sudeći prema nizu dogovora, a prvenstveno jednom od zaključaka julskog skupa o agraru, održanog u Sokocu, Centar za unapređenje poljoprivrede bi funkcionisao kao 18 organizaciona jedinica tog Univerziteta.

Krajnji cilj je da Centar na Majdanima preraste u Institut za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, odnosno proizvodnju bezvirusnog sjemena krompira i sjemena krmnog bilja, pri čemu će služiti kao naučno-nastavna baza studentima Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta Istočno Sarajevo, ali i ostalih fakulteta srodne djelatnosti i centar za edukaciju poljoprivrednika.

Desetomjesečne aktivnosti svih relevantnih subjekata u široj zajednici biće okončane sa 30. oktobrom ove godine, nakon što imovinu Centra kupi resorno ministarsvo u Vladi RS i vrati ga prvobitnoj namjeni, uz pomoć Svjetske organizacije za ishranu ( FAO).

Da nije bilo ranije nemarnosti u provođenju stečajnog postupka, i neriješenih imovinskih odnosa Centar na Majdanima bi bio uvršten na listu prve tranše za dodjelu sredstava iz dijela kredita od Austrije u iznosu od 10 miliona eura, namijenjenog unapređenju visokog obrazovanja u Srpskoj. Sada će biti stečeni svi uslovi za prodaju imovine i pripajanje Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Naravno, da bi jedan dio tih sredstava bio usmjeren na oživljavanje Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području, kao nastavno-naučne baze Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, tvrdi načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, uvjeren da je stvorena još jedna šansa za revitalizaciju Centra, jer se očekuju još dvije tranše kredita od Austrije, od po 10 miliona eura.

Sredstva će, kako prenose mediji, biti uložena za unapređenje studentskog standarda; izgradnju paviljona u Lukavici i Palama, nabavku opreme za neke fakultete, sanaciju zgrade rektorata, ali će se, vjeruju upućeniji u planove Vlade RS, dio utrošiti i na finansiranje nastavno-naučne baze u okviru fakulteta.

Prema riječima načelnika Bjelice, izvršen je Predmjer i predračun građevinskih i građevinsko-zanatskih radova, mašina, mehanizacije i potrebne opreme neophodne za revitalizaciju Centra, prema kom je za sanaciju i opremanje ovog objekta potrebno ukupno 1.338.187 KM.

Ovaj dokument je upućen na sve adrese odakle bi trebale stići i povratne informacije o ulasku u prvu fazu oživljavanja Centra za poljoprivredu. Posebna materijalna podrška očekuje se, rečeno je više puta, na skupovima, posvećenim osnivanju budućeg Instituta za proizvodnju bezvirusnog sjemena krompira i krmnog bilja u Sokocu, očekuje se od Svjetske organizacije za ishranu (FAO).

Zainteresovani za revitalizaciju Centra na Majdanima, s nestrpljenjem čekaju početak novembra ove godine, kada će se, konačno staviti tačka na stečajni proces dug skoro dvije godine, bitan za poljoprivredne stručnjake i studente Poljoprivrednog fakulteta, za resorno ministarstvo u Vladi RS, za 12 radnika koji su u trenutku pokretanja stečaja bili na evidenciji Centra, ali i za sve nezaposlene iz struke, koji imaju šansu dobiju radno mjesto.

Vlada RS nedavno je dala ovlaštenje Miljanu Erbezu, zaposlenom u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, da u ime Vlade RS, učestvje u postupku licitacije radi kupovine cjelokupne imovine privrednog društva AD Centar za unapređenje poljoprivrede Sokolac u stečaju.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments