Za kapitalna ulaganja 4,4 miliona maraka

0

Odbornici Skupštine opštine Pale razmatrali su juče Nacrt programa izgradnje i uređenja prostora na području opštine, kojim je predviđeno da se dogodine za takozvane kapitalne projekte i uređenje građevinskog zemljišta izdvoji 4,4 miliona maraka.

Kako je rečeno na sjednici, od ukupno planiranog iznosa 2,4 miliona maraka bi bila obezbijeđena iz opštinskog budžeta, dok bi se kroz kreditno zaduženje obezbijedila dva miliona maraka, koja bi u jednakom iznosu od po milion maraka namjenski bila uložena u toplifikaciju Pala i pokrivanje i konzervaciju započete velike sportske dvorane.

Načelnik opštine Slobodan Savić podsjetio je da je opština i ranije podnosila zahtjev za dobijanje saglasnosti za namjensko kreditno zaduženje, te da će na tome insistirati i ubuduće, jer je riječ o projektima od opšteg interesa.

– Kroz konačan program izgradnje i uređenja prostora nastojaćemo da pomirimo strateški dokument o razvoju opštine i potrebe mjesnih zajednica, te na osnovu toga i definišemo prioritete – kazao je Savić.

Predsjednik Skupštine Pala Miroslav Brčkalo ocijenio je da će se kroz konačan prijedlog ovog dokumenta nastojati afirmisati ravnomjeran razvoj cijele opštine, što u dosadašnjoj praksi nije bilo rađeno u dovoljnoj mjeri.

– Najveću pažnju posvetićemo velikim novoizgrađenim naseljima, odnosno izgradnji adekvatne infrastrukture u Dušanovu, Karađorđevu i Obilićevu – kazao je Brčkalo.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Mlađen Ćeremidžić istakao je da će opština kroz ovaj program obezbijediti i 240.000 maraka za početak radova, odnosno izdavanje građevinske dozvole za zgradu Ekonomskog fakulteta, za čiju je izgradnju iz republičkog Razvojnog programa odobreno pet miliona maraka.

– Za jednu od narednih sjednica, sačinićemo informaciju o tome koliko nam je potrebno novca za završetak svih ulica i seoskih puteva, te izgradnju kanalizacionih i vodovodnih sistema, kako bi jasno definisali situaciju i na osnovu toga odredili prioritete u radu – kazao je Ćeremidžić.

Skupština grada

Na jučerašnjoj sjednici nisu delegirani odbornici koji će opštinu Pale predstavljati u novom sazivu Skupštine grada Istočno Sarajevo.

– Planirali smo da to učinimo, ali CIK BiH još uvijek nije verifikovala kandidatske liste, zbog čega ćemo ovaj posao, očekujem, uraditi na narednoj sjednici – rekao je Miroslav Brčkalo.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare