Za fiskulturnu salu 1,1 milion KM, a studentski dom šest miliona

0
Za fiskulturnu salu 1,1 milion KM, a studentski dom šest miliona

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas u Istočnom Sarajevu da će Vlada Srpske obezbijediti oko 1,1 milion KM za gradnju fiskulturne sale, pratećih objekata i četiri učionice u Osnovnoj školi „Petar Petrović NJegoš“ u Istočnoj Ilidži, te oko šest miliona KM za gradnju novog studentskog doma.

Malešević je rekao da je od 2006. godine do sada uloženo oko 200 miliona KM u školske objekte u Srpskoj, od čega 85 miliona KM u objekte osnovnih škola, 105,5 miliona KM u objekte visokog obrazovanja i studentskog standarda i oko 10 milion KM u srednjoškolske.

„Za obrazovanje se izdvajaju značajna sredstva“, rekao je Malešević novinarima nakon što je sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović posjetio Osnovnu školu „Petar Petrović NJegoš“ u Istočnoj Ilidži i Studentski centar u Istočnom Novom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, djeca u Osnovnoj školi „Petar Petrović NJegoš“ u Istočnoj Ilidži će nakon gradnje fiskulturne sale, pratećih objekata i četiri učionice imati adekvatne uslove za fizičko vaspitanje.

On je posjetio da je Vlada Srpske 2009. godine izgradila ovu školu u koju je uložila 2.650.000 KM. Škola ima oko 750 učenika, a značajan broj dolazi iz federalnog Sarajeva.

Malešević je naglasio da se odmah kreće u potrebne procedure i za oko 60 dana bi trebala početi gradnja fiskulturne sale, a početkom nove školske godine đaci će moći da časove fizičkog obavljaju u dobrim uslovima.

On je naglasio da je značajno da će se vrlo brzo početi i sa gradnjom novog studentskog doma sa svim pratećim elementima u kojem će moći da boravi 360 studenata, za šta će Vlada obezbijediti oko šest miliona KM.

„Vjerujem da će studenti, ako ne početkom naredne akademske godine, onda do februara moći da se usele u novi studentski dom“, rekao je on i istakao da mu je zadovoljstvo što može reći da predsjednik Vlade podržava sve projekte koji se rade u obrazovanju.

Direktor Osnovne škole „Petar Petrović NJegoš“ Zdenka Perendija istakla je da učenici nisu imali adekvatnu nastavu fizičkog vaspitanja.

„Presrećni smo što je Vlada razumjela naš problem, uz podršku Monistarstva prosvjete i kulture“, kazala je ona i dodala da će najveća radost biti za učenike jer će konačno imati adekvatan prostor, veliki doprinos će biti i lokalnoj zajednici jer će se sala koristiti i za vannastavne aktivnosti, a i roditelji će imati razlog da ostanu na ovoj teritoriji.

Perendija je naglasila da školu pohađa oko 750 učenika, da ima trend povećanja broja učenika i da su sada upisana četiri odjeljenja prvačića.

Prema njenim riječima, zbog toga nedostaje učionički prostor, pa će ove nove učionice u sklopu fiskulturne sale olakšati rad i izvođenje nastave.

Direktor Studentskog centra u Istočnom Novom Sarajevu Alesandara Bjelica istakla je da je veoma zadovoljna što su obezbijeđena sredstva za izgradnju novog doma u kasarni „Slaviša Vajner Čiča“.

Ona je istakla da je opština Istočno Novo Sarajevo obezbijedila zemlju i platila izradu projekta.

„Tu će biti zaokružen kompletan smještaj zajedno sa postojećom zgradom“, naglasila je ona i dodala da će im načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izaći u susret za rentu i uređenje zemljišta.

Prema njenim riječima, u starom domu je smješteno 160 studenata u jako lošim uslovima.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dušan Simanić izrazio je zadovoljstvo što je njihova inicijativa urodila plodom i što je Vlada Republike Srpske pokazala odgovornost prema studentima i Univerzitetu i nada se da će se to nastaviti i u budućem periodu.

„Mislim da će ovo biti lijepo ljeto i jesen za sve studente u Istočnom Sarajevu“, poručio je Simanić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare