Za energetsku efikasnost četiri objekta u Foči uloženo 6,6 miliona KM

0

FOČA – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić posjetila je danas Osnovnu školu /OŠ/ „Sveti Sava“ i Medicinski fakultet u Foči gdje je u toku energetska obnova, za šta je Vlada Srpske obezbijedila oko 1,8 miliona KM u okviru projekta „Energetska efikasnost“.

Golićeva je rekla da projekat energetske efikasnosti OŠ „Sveti Sava“, koja je sagrađena davne 1958. godine, stavljen u prioritet zbog dotrajalosti zgrade.

„Za taj objekat Vlada Srpske izdvojila je 890.000 KM i sanacija će se odvijati u dvije faze. Prva faza podrazumijeva zamjenu kompletne stolarije, bravarije, krovne konstrukcije, termičku izolaciju, a druga faza promjenu energenta, prelazak sa fosilnih na obnovljive izvore energije zbog toga što moramo da smanjimo procenat štetnih gasova“, pojasnila je Golićeva.

Ona je navela da projekat energetske efikasnosti Medicinskog fakulteta podrazumijeva potpunu energetsku obnovu koja će toj visokoškolskoj ustanovi donijeti potpuno novi sjaj, kvalitet i izgled.

„Vlada Republike Srpske je za energetsku obnovu Fakulteta izdvojila 900.000 KM“, rekla je Golićeva.

Ona je naglasila je da je u Foči, osim dvije obrazovne ustanove, projektom energetske efikasnosti obuhvaćena i upravna zgrada u Nacionalnom parku „Sutjeska“.

„Objekat je dosta devastiran i u lošem stanju, slijede kompletni radovi na grijanju, zamjeni krova, termičkoj izolaciji i svemu drugome, i za taj projekat Vlada Srpske izdvojila je 860.000 KM“, navela je Golićeva.

Ona je istakla da je ukupna vrijednost druge faze projekta energetske efikasnosti u Foči veća od 2.260.000 KM.

„Ranije je u prvoj fazi projekta energetske efikasnosti potpuno sanirana i energetski obnovljena Univerzitetska bolnica – svi njeni paviljoni i centralni blok, za šta je izdvojeno više od 4.000.000 KM, tako da je ukupna vrijednost prve i druge faze energetske obnove objekata u Foči veća od 6.600.000 KM. Ponosna sam na to, jer ćemo u drugoj fazi projekta energetske efikasnosti sanirati oko 40 objekata u oblasti zdravstva i obrazovanja u Republici Srpskoj“, navela je Golićeva.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je da projekat energetske efikasnosti zgrade Fakulteta, koja je stara više od 40 godina, teče dobrom dinamikom.

„Radovi su u toku, projekat će nam omogućiti mnogo manju potrošnju grijanja, novi izgled objekta i znatne uštede. Osim toga, moći ćemo da apliciramo i za određene fondove baveći se zaštitom životne sredine kao Fakultet, imajući u vidu da dograđujemo još jedan sprat na objektu“, naveo je Bokonjić, koji je Golićevoj dodijelio plaketu Fakulteta za sveukupan doprinos toj visokoškolskoj ustanovi.

Zamjenik direktora OŠ „Sveti Sava“ Duško Krsmanović rekao je da će zahvaljujući projektu energetske efikasnosti ostvariti znatne uštede i odlične uslove za izvođenje nastave.

„Ovaj objekat se nije značajnije renovirao od prvog useljenja, pedesetih godina prošlog vijeka. Zbog dotrajalosti stanje je bilo alarmantno, posebno tokom zime kada je znalo da bude jako hladno u učionicama, zbog starosti stolarije, fasade i slabe izolacije. Uslovi rada u školi i izvođenje nastave ovim projektom biće znatno poboljšani“, naveo je Krsmanović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić zahvalio je Golićevoj i Vladi Republike Srpske za doprinos i podršku da četiri objekta u Foči prođu energetsku obnovu.

„Imamo obećanje od Golićeve da će biti nastavljena ta vrsta pomoći i podrške i energetska efikasnost objekata koji su u daljem prioritetu. Golićeva je počasni građanin Foče i to je veliko priznanje i zahvalnost od svih građana“, rekao je Mašić, koji je Golićevoj uručio simboličan poklon zahvalnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare