Za deset mjeseci tri slučaja nasilja u porodici

0

SOKOLAC – Na Sokocu su u proteklih deset mjeseci evidentirana tri slučaja nasilja u porodici, što je više nego u prethodne dvije godine, budući da je u 2019. zabilježen jedan, a godinu ranije dva slučaja, rekla je Srni direktor lokalnog Centra za socijali rad Snježana Bašević.

Baševićeva je naglasila da je počinilac nasilja u sva tri slučaja bio muškarac, pri čemu su u dva slučaja supruge bile lica izložena nasilju, a u jednom brat počinioca.

Ona je navela da su u dva slučaja kao zaštitne mjere izrečene udaljenje nasilnika iz kuće i obavezno liječenje u psihijatrijskoj zdravstenoj ustanovi, a u jednom slučaju obavezno liječenje od alkohola.

Prema njenim riječima, saradnja Centra za socijalni rad na Sokocu sa Policijskom stanicom i odgovarajućim zdravstvenim ustanovama je veoma dobra, kada je riječ o sprovođenju izrečenih mjera zaštite lica nad kojima je izvršeno nasilje u porodici.

Baševićeva je podsjetila da su Centri za socijalni rad u Srpskoj, prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, nadležni da pruže adekvatne oblike pomoći i podrške svim licima koji su izložena bilo kojoj vrsti nasilja u porodici, te dodala da je ovaj centar kadrovski sposoban za obavljanje ovog vida zaštite.

Ona je rekla da stručni radnici Centra, u procesu pružanja zaštite žrtvama nasilja, sarađuju sa svim institucijama sistema koje mogu biti od pomoći u zaštiti žrtve od daljeg nasilja.

Međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ simbolično počinje danas i traje do 10. decembra, a ima za cilj podizanje svijesti i ukazivanje javnosti na prisutno nasilje nad ženama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare