Za deset mjeseci 28 slučajeva nasilja u porodici i jedno vršnjačko

0

Na području Pala za 10 mjeseci ove godine registrovano je 28 slučajeva nasilja u porodici i jedno vršnjačko, a najčešće žrtve su žene, rekao je Srni direktor Centra za socijalni rad Pale Srđan Baralić.

„Najčešće žrtve nasilja su žene, iako je blagi porast prijava nasilja i nad muškarcima“, naveoje Baralić i dodao da su počinioci nasilja najčešće muškarci.

Prema njegovim riječima, u manjem broju registrovanih slučajeva pojavljuju se i djeca kao direktne žrtve nasilja, a nešto češće kao posmatrači, što takođe predstavlja nasilje nad djetetom koje se karakteriše kao psihološko ili emocionalno.

Baralić ističe da je potrebno razumjeti da je nasilje u porodici složen sociopatološki fenomen koji ima različite uzroke i posljedice, koji mogu da utiču na pojedinca, porodicu, pa i širu zajednicu u kojoj žive.

On podsjeća da je Centar prošle godine registrovao 46 prijava nasilja, tako da je ove godine vidljiv pretpostavljeni pad broja slučajeva za 23,7 odsto.

Baralić naglašava da je problem nasilja samo jedan segment kojim se bavi Centar za socijalni rad u okviru porodično-pravne zaštite.

Prema njegovim riječima, u nadležnosti Centra su i mirenje bračnih supružnika, maloljetničko prestupništvo, usvojenje, hraniteljstvo i starateljstvo.

On dodaje da je tu i segment socijalne zaštite koji je druga velika cjelina.

Baralić kaže da se u Centru za socijalni rad u predmetima nasilja postupa po prvom prioritetu i da saznanja najčešće dobijaju putem dežurnog telefona od policije.

Prema njegovim riječima, ukoliko je situacija urgentna, na terenu se odlučuje o zaštiti žrtve, a ako nije onda se sutradan radi prvo sa potencijalnom žrtvom, a zatim sa osobom koja je označena kao nasilnik.

„To se sve dokumentuje policiji, a po potrebi i sudiji za prekršaje koji može izreći zaštitne mjere ukoliko za njima postoji potreba“, rekao je Baralić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare