Za boračke kategorije izdvojeno ukupno 197.000 km

0

SOKOLAC – Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac Željko Lalić rekao je da je iz te organizacije u prošloj godini, po svim vidovima pomoći, isplaćeno ukupno 197.000 KM, čim se rijetko koja lokalna zajednica u Srpskoj može pohvaliti.

On je nakon današnje Skupštine Boračke organizacije rekao da je budžetom opštine Sokolac prošle godine za dopunska prava boračkih kategorija bilo planirano 80.000 KM i da su rebalansom izdvojene 92.000 KM.

„Žao nam je što većina ovih sredstava ide za troškove sahrana ili liječenja boračkih kategorija, koji sve više obolijevaju, što je naša realnost“, istakao je Lalić.

Prema njegovim riječima, dio sredstava za članove Boračke organizacije opštine Sokolac obezbjeđuje i Skupština Grada Istočno Sarajevo i to za redovno održavanje Vojničkog spomen-groblja i 28.000 KM za pomoć boračkim kategorijama u teškoj materijalnoj situaciji.

Lalić je podsjetio da je u ovoj Boračkoj organizaciji lani bilo 218 korisnika dopunskih prava.

Ta sredstva su, kako kaže, raspoređena tako da 50 odsto sredstava prema odluci Gradske skupštine ide demobilisanim borcima i po 25 odsto Odborima, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, koji djeluju u okviru Boračke organizacije opštine Sokolac.

On je naglasio da će, prema obećanjima iz lokalne uprave, budžetom opštine Sokolac u ovoj godini sredstva namijenjena boračkim kategorijama biti povećana i podsjetio da je za redovan rad Boračke organizacije budžetom opštine planirano 70.000 KM, a za dopunska prava 85.000 KM.

Prema njegovim riječima je dio sredstava za pomoć boračkim kategorija obezbijeđen iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i od Regionalnog odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije.

Lalić je naglasio da su borci na današnjoj skupštini imali primjedbe na zdravstvenu zaštitu, u dijelu koji se odnosi na besplatno liječenje ratnih vojnih invalida.

On je istakao da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti stupio na snagu i „da vjerovatno tu ima još malo problema i nesnalaženja, ali da postoji najava iz Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite da će biti osigurani svi borci i kategorije koji ni na jedna drugi način ne mogu biti osigurani“.

Marko Jovanović iz Odbora poginulih boraca, naveo je da se u registru boračo-invalidske zaštite opštine Sokolac nalazi 341 korinsika porodične invalidnine i da je u prošloj godini za ove kategorije ukupno uplaćeno više od 16.500 KM po više vidova pomoći.

Goran Dobrilović iz Odbora ratnih vojnih invalida rekao je da na području ove opštine ima 197 ratnih vojnih invalida raspoređenih u 10 grupa, te da je od završteka rata do danas umrlo njih 56.

Na današnjoj sjednici Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac, usvojen je finansijski i Izvještaj ove organizacije u prošloj, te Plana rada za 2020. godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare