YEP Dani zapošljavanja u opštini Pale

0

Mobilna jedinica Projekta zapošljavanja mladih YEP tokom septembra i početkom oktobra posjetila je pet gradova u BiH. Nakon uspješno realizovanog programa „YEP Dani zapošljavanja“ u Gračanici, Konjicu, Brčkom, Zenici i Travniku, planirane su posjete i drugim BH. gradovima u narednom periodu. Tako će se 15. oktobra 2009. godine sa početkom u 11:00 sati specijalni program „YEP Dani zapošljavanja“ održati i na Palama. Program je podržan od strane opštine Pale i Zavoda za zapošljavanje RS. U sklopu „Dana zapošljavanja“ za učenike završnih godina srednje škole, studente i sve one koji su završili formalno obrazovanje biće organizovane radionica o pisanju CV-a. Radionica će se održavati u sali opštine Pale od 12:00 do 13:15 sati, a vodiće je treneri Omladinskog savjeta grada Istočno Sarajevo. Istovremeno će u tržnom centru Tom, u ulici Milana Simovića bb, od 11:00 do 17:00 sati, biti postavljeni YEP štandovi, gdje će mladi ljudi imati priliku da na licu mjesta ispune biografiju i tako apliciraju za otvoreno radno mjesto u ovoj opštini i Istočnom Sarajevu.

Program „YEP Dani zapošljavanja“ dio je trogodišnjeg (2009-2011.) Projekta zapošljavanja mladih. Projekat je finansiran od Švajcarske agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Austrijske agencije za tehničku saradnju (ADC), a implementira ga njemačka kompanija GOPA, sa četiri partnerske organizacije iz BiH: Development Studio (Posao.ba), Agencija Spektar,  ProMENTE Sarajevo i Taldi Tuzla.

Projekat pomaže školama u osnivanju karijernih centara, u ruralnim oblastima obavlja preduzetničke treninge i pruža praktičnu podršku Zavodima za zapošljavanje u pružanju aktivnih mjera zapošljavanja sa posebnim fokusom  na starosnu grupu do 30 godina. Projekat je usmjeren na zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora što treba dovesti do pozitivnih promjena na tržištu rada u BiH i zapošljavanja preko 1200 mladih ljudi.

U sklopu ostalih aktivnosti, Projekat zapošljavanja mladih je u Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ u Vlasenici otvorio plastenik površine 100 metara kvadratnih, čija je svrha praktična obuka đaka završnih godina o vođenju maloga biznisa. Učenici će, uz podršku profesora stručnih predmeta i preduzetništva, pripremiti biznis plan i osmisliti ukupnu proizvodnju i plasman proizvoda. Sav ostvareni profit će ulagati u razvoj plasteničke proizvodnje. S ciljem obuke đaka, danas će biti realizovana i stručna eksurzija kod jednog od značajnijih proizvođača rasada, voća i povrća u plastenicima – Zemljoradničke zadruge BIOS Visoko.

(Posao.ba / palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare