„YEP dan zapošljavanja“ sutra u Palama

0

Sutra (četvrtak 18. novembra) će u Palama biti održan „YEP dan zapošljavanja“ u opštini Pale, uz partnersku podršku OSCE-a i opštine Pale.

Predstaviće se preko 50 otvorenih radnih mjesta na koje je moguće aplicirati odmah. Maturanti, studenti i svi nezaposleni će moći učestvovati u radionicama na kojima će saznati šta ih očekuje na savremenom tržištu rada, kako i gdje tražiti posao te kako se pripremiti za razgovor za posao.

U terminu od 11:00 do 15:00 sati, na vanjskoj lokaciji ispred Tržnog centra TOM biće postavljeni štandovi na kojima će se moći dobiti informacije o otvorenim radnim mjestima te prijaviti za posao.

Radionice će se održavati u dva termina, od 11:15 do 12:00 sati u prostorijama Ekonomskog fakulteta Pale za studente i sve nezaposlene te u Srednjoškolskom centru Pale za maturante, od 12:15 do 13:00 h.

„U samom početku sprovođenja aktivnosti programa Projekta zapošljavanja mladih YEP cilj nam je bio prije svega podstaknuti mlade ljude te posebno ljude iz manjih sredina da se aktiviraju u traženju posla. Cilj nam je također da izađemo u susret i olakšamo potragu za poslom ljudima koji nemaju pristup internetu. Kroz projekat za prvih 18 mjeseci posredovali smo u zaposlenju 600 mladih ljudi, a kroz aktivnosti mobilne jedinice oko 100 ljudi je pronašlo posao. U projektu od samog početka učestvuje veliki broj poslodavaca iz cijele BiH spremnih mladim ljudima bez radnog iskustva te svim nezaposlenim ponuditi radno mjesto. Radionice i štandove je do danas posjetilo oko 4000 ljudi. Zadovoljni smo dosadašnijm rezultatima i u narednom periodu namjeravamo i dalje davati podsticaj mladim ljudima da se obraćaju poslodavcima, da se nastave edukovati i da ne posustaju pred negativnim uticajima onih koji misle da se u BiH ne može ništa učniti niti promijeniti. Mi se trudimo prenijeti im naše znaje stečeno kroz godine rada sa hiljadama poslodavaca i posloprimaca i spremiti ih za savremeno tržište rada“, izjavila je Amela Tuzlak, asistent na projektu YEP.

Program „YEP dani zapošljavanja“ pokrenut je 2009. od Projekta zapošljavanja mladih (YEP) gradovima Bosne i Hercegovine. Projekat zapošljavanja mladih YEP u BiH implementira GOPA u saradnji sa lokalnim partnerima, a uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju te Austrijske agencije za tehničku saradnju. Organizator programa „Dani zapošljavanja“ je vodeći bh. online servis za zapošljavanje Posao.ba uz partnersku podršku OSCE-a i opština. Poslodavci koji žele učestvovati i na taj način zapošljavati i predstavljati svoje firme, mogu se javiti osoblju Posao.ba, a svi koji traže posao mogu bez prethodne registracije posjetiti radionice.

S obzirom na veoma dobre rezultate, organizator programa odlučio je nastaviti sa aktivnostima, te se trenutno organizuje i odvija program „Dani zapošljavanja sarajevske makroregije“. U narednom periodu „Dan zapošljavanja“ će se održati u opštinama Sokoloc, Istočno Novo Sarajevo i Novo Sarajevo.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare