Vulin: Hakerski napadi s ciljem da Srbija bude pod pritiskom i u strahu

0

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je, povodom učestalih lažnih dojava o postavljenim bombama, da se protiv Srbije vodi specijalni rat s ciljem da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu.

Vulin ističe da su u pitanju masovni, organizovani i veoma skupi hakerski napadi vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje, sa različitih adresa i iz više evropskih država, a prijetnje stižu na adrese institucija, novinskih kuća, privrednih društava…

„Samo vrednost opreme potrebne za udar takvog obima i snage kakav je bio današnji prelazi stotinu hiljada evra, ali se šteta u izgubljenim radnim časovima i obustavljanju rada privrede meri milionima“, rekao je Vulin.

On je naveo da se oprema uništava odmah po izvršenom napadu kako se ne bi moglo sa sigurnošću utvrditi odakle je hakerski udar izvršen, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

„Prijave o postavljenim eksplozivnim napravama su u funkciji izazivanja uznemirenja, širenja panike i nanošenja štete privredi naše zemlje“, naveo je Vulin.

On je pozvao građane da ne podliježu panici i istakao da MUP ulaže krajnje napore da u najkraćem roku izvrši pregled napadnutih ustanova i da normalizuje život.

Vulin je istakao da MUP, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći putem kontaktnih tačaka uspostavljenih u skladu sa Budimpeštanskom konvencijom.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Arhiva)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare