Vuković: Uskoro idejno rješenje i projekat o gradnji muzeja na Palama

1
Vuković: Uskoro idejno rješenje i projekat o gradnji muzeja na Palama

Grad Istočno Sarajevo uskoro bi trebalo da počne sa procedurom izrade idejnog rješenja i projekta za izgradnju muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata na Palama, rekao je Srni gradonačelnik Nenad Vuković.

„Smatramo da bi to trebalo da bude objekat realnih i objektivnih dimenzija, ne megalomanski, ali svakako reprezentativan. S obzirom na to da gledamo da se grad ravnomjerno razvija, da više institucija imamo na različitim dijelovima, logičan je slijed događaja da muzej odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-1995. bude na Palama“, istakao je Vuković.

Vuković je napomenuo da se duži period priča o izgradnji muzeja, te da je saglasan da bude smješten na Palama, koje se smatraju „prestonicom ili rodnim mjestom Republike Srpske, gdje su nastale brojne institucije i donesene važne odluke“.

On je rekao da će poslije izrade projektne dokumentacije imati konkretnije podatke o novcu koji je potreban za njegovu realizaciju.

Vuković je podsjetio da je Boračka organizacija opštine Pale zajedno sa prethodnim načelnikom opštine radila na definisanju lokacije na kojoj bi trebalo da bude izgrađen muzej.

On je napomenuo da je jedan takav muzej potreban Republici Srpskoj, te da se zalaže da u drugim opštinama koje su u sastavu grada Istočno Sarajevo budu postavljena obilježja koja se dovode u vezu sa nastankom Srpske.

„Zalažemo se da centralno spomen-obilježje svim poginulim borcima Vojske Republike Srpske Sarajevsko-romanijske regije, te spomen-obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Sarajeva budu na području opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo“, istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, od važnosti je da se ima mjesto gdje se mogu čuvati podaci, eksponati, literatura i drugi važni dokumenti iz tog perioda.

„U tom smislu očekujemo da će i institucije Republike Srpske što prije pristupiti rješavanju ovog važnog problema, kada je riječ o čuvanje istine o odbrambeno-otadžbinskom ratu. Posebno podvlačim da je to najavio i podržao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik“, naglasio je Vuković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Ako se pravi Muzej stvaranja Republike Srpske, zasto se u sklopu njega ne otvori i istorijski, zavicajni muzej, jer je toliko kulturno-istorijske zaostavstine Sarajevsko-romanijske regije koja sakuplja prasinu u arhivama muzeja u Sarajevu, Doboju i Bijeljini. Grad Istocno Sarajevo nema muzej, a ima izuzetno veliko nasljedje, vece nego bilo koji drugi grad u BiH. Cestitke gradonacelniku.