Vuković: U sistem video-nadzora uloženo više od 500.000 KM

2

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je juče da će novi sistem video-nadzora koji pokriva cijelo područje grada, a finansiran je sa više od 500.000 KM, bitno poboljšati bezbjednosnu situaciju.

Vuković je istakao da je ovo dobar primjer da na nivou lokalnih zajednica ponekad politika može biti ostavljena po strani da bi bio urađen dobar projekat.

„Ovdje su složene političke okolnosti i grad je zajednica šest opština, ali smo se okupili oko projekta koji znači bezbjednije Istočno Sarajevo. Zahvaljujem svim načelnicima opština što su imali snage da se dogovorimo i realizujemo nešto što će, nadam se, građani prepoznati kao dobro“, naglasio je Vuković, nakon prezentacije novog sistem video-nadzora u Istočnom Sarajevu kojoj je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

Vuković je rekao da je grad bio nosilac projekta, i finansijski, i organizaciono, te zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji, posebno ljudima iz Policijske uprave Istočno Sarajevo koji su osmislili projekat.

„Prvi ugovor bio je 397.000 KM, a nakon toga smo nabavili nosače za kamere po pojednim pozicijama u vrijednosti većoj od 20.000 KM i imamo ugovor sa `M:telom` za tri godine kada je riječ o stabilnom linku za svaku poziciju u iznosu oko 80.000 KM. Grad Istočno Sarajevo je od toga platio oko 300.000 KM, dok su opštine u njegovom sastavu snosile troškove od oko 200.000 KM“, precizirao je Vuković.

On je dodao da su troškova oslobodili nerazvijene opštine Istočni Stari Grad i Trnovo kao nerazvijene opštine grada i te obaveze su zajednički preuzeli grad i četiri opštine u njegovom sastavu.

„Cijeli projekat je vodio IT sektor MUP-a i imali smo povjerenja u njih, da su to uradili na najbolji način“, rekao je Vuković novinarima u Istočnom Sarajevu i napomenuo da se podaci mogu koristiti isključivo u skladu sa zakonom i da zloupotreba ne može biti.

On je izrazio nadu da je, u skladu sa razvojem grada, moguća i nadogradnja ovog projekta.

Vuković je naveo da je na sastanku sa ministrom Lukačem bilo riječi i o još dvije važne tema za grad, odnosno za opštine Istočni Stari Grad i Istočnu Ilidžu.

„Zahvalni smo Ministarstvu što su riješena i druga dva problema kada je riječ o bezbjednosti na području grada, a to je organizovanje policijske stanice na području opštine Istočna Ilidža i podrška organizovanju policije na području Istočnog Starog Grada, sa posebnim akcentom na Brus. Za nas je to važano i kada je riječ o razvoju turizma“, istakao je Vuković.

On je dodao da su dobili uvjeravanja od Lukača da će u narednom periodu biti preduzeti konkretni koraci da bi Policijska uprava Istočno Sarajevo dobila reprezentativan objekat sa sjedištem na Palama, gdje se i sada nalazi.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač juče se u Istočnom Sarajevu sastao sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem, te predstavnicima šest opština ovog grada i opština Rogatica i Han Pijesak.

Nakon sastanka, u prostorijama Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo predstavljen je novi sistem video-nadzora koji pokriva cijelo područje grada Istočno Sarajevo i opština Rogatica i Han Pijesak.

Dobro iskorištena sredstva za postavljanje video-nadzora

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je više od 500.000 KM za postavljanje video-nadzora u svim opštinama na području grada Istočno Sarajevo dobro iskorišteno i istakao da će biti nastavljen rad na postavljanju kamera u još 11 opština širom Srpske.

Lukač je naveo da je projekat postavljanja video-nadzora završen u oko 25 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i da se realizuje u još 11.

„Nastojaćemo da sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj pokrijemo video-nadzorom i imamo bezbjedno okruženje za naše građane i djecu“, rekao je Lukač, koji se sastao sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i predstavnicima šest opština ovog grada, te načelnicima Rogatice i Han Pijeska.

On je konstatovao da je projekat, zajedničkim naporom MUP-a Srpske, gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića i svih načelnika šest opština u sastavu grada, završen u Istočnom Sarajevu, ali i Han Pijesku i Rogatici koje nisu u njegovom sastavu.

Lukač je pojasnio da će, prema informacijama kojim raspolaže, više od 230 kamera na području u nadležnosti Policijske uprave kontrolisati ulaze i izlaze u grad Istočno Sarajevo i sve njegove opštine.

„Kamere će pokrivati glavne raskrsnice, trgove, zgrade. Naročito bitno jeste uspostavljanje video-nadzora nad obrazovnim ustanovama – od vrtića do osnovnih i srednjih škola“, precizirao je Lukač.

On je isključio mogućnost zloupotrebe snimaka sa nazdornih kamera jer će pristup opremi koja je instalisana u policijskim stanicama imati samo policijski službenici.

„Pristup neće imati svi policijski službenici, već samo oni koji su određeni i imaju šifre za pristup. Sve mogućnosti zloupotrebe biće spriječene jer se zna ko i pod kojom šifrom ulazi u sistem i u koje vrijeme“, pojasnio je Lukač.

On je napomenuo da kamere nisu postavljene da bi narušavale bilo čiju privatnost, nego prema zakonu i služe za nadzor nad javnim prostorom radi zaštite građana i njihove bezbjednosti.

„Shvatili smo koliko je uspostavljanje video-nadzora bitno u preventivnom smislu jer će sigurno biti smanjen broj krivičnih djela, ali će i u istragama pomoći policiji da puno brže pronađe počinioce“, rekao je Lukač.

On je dodao da je Banjaluka u fazi projektovanja i izvođenja radova na upostavljanju kamera kojih će biti ukupno 35 na području tog grada.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske već duži period širom Srpske, tačnije u 36 opština, realizuje projekte upostavljanja bezbjednog okruženja, odnosno „bezbjednih gradova“ u skladu sa svim preporukama i kako se to radi u svjetskim centrima.

Grad Istočno Sarajevo i opštine su pomogli kupovinu kamera za njihova područja, te plaćaju linkove prema „M:telu“, dok su inženjeri MUP-a Srpske sačinili projekte, postavili i pustili u funkciju opremu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Mogu li samo postaviti pitanje da li je ovo u skladu sa ustavnim zakonom (ako ga uopste i imamo)?? Da policija svakog momenta zna gdje sam se kretao, tj gdje sam bio i kojim putem sam prolazio !!

Da li se narusava moja privatnost ?Da li se te informacije prosledjuju nekom dalje ? Da li bivan slikan sa kim sam se vozio u kolima ??

Mnogo krsenja zakona i ljudskih prava a nimalo odgovora ! Polupismeni vode politiku i drzavu !

Javite mi kada je jutarnja ispasa :)))

Meni se isto ovo ne svidja. Smatram da je moja privatnost ugrozena i da je ovo pogresan korak. Radi hvatanja mozda nekoliko kriminalaca, sve da nas posmatraju. Nije uredu.