Vuković: Podrška zahtjevu za ocjenu ustavnosti odluke o taksama

0
Vuković: Podrška zahtjevu za ocjenu ustavnosti odluke o taksama

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je da podržava zahtjev za ocjenu ustavnosti zakonitosti odluke o plaćanju komunalnih taksi i naknada koje obračunava grad Istočno Sarajevo, a koji su u formi zaključka donijeli odbornici Istočnog Novog Sarajeva na posljednjem skupštinkom zasjedanju.

Vuković je rekao novinarima poslije sjednice Skupštine grada da nema ništa protiv da se za bilo koji akt koji je grad donio utvrdi ocjena ustavnosti.

On je podsjetio da se u ranijem periodu odnos između grada i opština koji dijele prihode od komunalne naknade mijenjao više puta, te da se sada dijeli u odnosu 85 prema 15 u korist grada.

“Treba da razgovaramo o ovom pitanju i u narednom periodu organizovaću sastanak sa načelnicima opština, da stavimo na sto te podatke i da demistifikujemo ko koliko ima prihoda i na koji način se troše sredstva. To ne treba da bude pod velom tajne jer je tema interesantna građanima”, istakao je Vuković.

On je naglasio da u okviru informacije o stanju bezbjednosti na području Istočnog Sarajeva za prošlu godinu, grad daje podršku kada je riječ o projektu postavljanja video-kamera na 102 lokacije u Istočnom Sarajevu s ciljem bolje bezbjednosti građana.

“Ukoliko dinamika javnih nabavki i procedura koje slijede bude išla kako očekujemo, mogli bismo da imamo instaliran sistem do kraja godine koji bi počeo sa radom. To će svakako pomoći u bržem otkrivanju počinilaca krivičnih djela. Procijenjena vrijednost projekta je oko 400.000 KM, a precizno će se znati nakon završenih procedura”, naglasio je Vuković.

Vuković je tražio da sa dnevnog reda sjednice budu povučene odluke o prenosu prava svojine sa grada nad autobuskom stanicom u korist Istočne Ilidže, sportsko-poslovnim objektom u izgradnji na Palama i sportsko-poslovnim objektom u izgradnji na području Istočnog Novog Sarajeva, u korist ovih lokalnih zajednica.

“Smatram da su odluke ishitreno donesene, imaju i pravnih nedostataka. Jesam za prenos prava svojine, ali neke odluke je potrebno preispitati”, dodao je Vuković.

Odbornici SNSD-a nisu podržali izvještaj o prikupljenoj komunalnoj naknadi i taksi za korištenje komunalnih dobara i njihovu raspodjelu po opštinama grada Istočno Sarajevo za prošlu godinu.

Odbornik ove stranke i u opštini Istočno Novo Sarajevo i Skupštini grada Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac istakla je da je potrebno da se postigne dogovor o vjerodostojnosti i ispravnosti naplate.

Ona je podsjetila da su odbornici na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo donijeli zaključak da Ustavnom sudu Republike Srpske bude upućena inicijativa za ocjenu ustavnosti zakonitosti odluke o plaćanju komunalnih taksi i naknada koje obračunava grad Istočno Sarajevo.

Prema njenim riječima, odbornici su zatražili i da se odnos raspodjele novca od takse izmijeni u korist opština i da se ukine plaćanje komunalne takse i naknade u zoni tri i četiri na području ove lokalne zajednice.

“Smataramo da grad prikuplja ta sredstava, ali ne utiče na svoje djelatnosti koje bi trebalo da obavlja, kao što je čišćenje javnih površina, postavljanje vertikalne i horizotalne signalizacije, te da opštine izdvajaju mnogo više sredstava za to”, naglasila je Kulašinac.

Ona je navela da su odbornici SNSD-a podržali izvještaj o stanju bezbjednosti, kao i odluku o prenosu prava svojine sa grada na opštine.

Odbornik DNS-a Aleksandar Glavaš izjavio je da se nada da će gradonačelnik održati sastanak sa načelnicima opština kako bi se dogovorili u vezi sa raspodjelom sredstava od komunalne naknade i takse.

“Stav DNS-a jeste da se građani ruralnog područja, treće i četvrte zone na području grada oslobode plaćanja komunalne naknade i takse ili da se uvedu diferencirane komunalne takse”, naglasio je Glavaš.

Glavaš je istakao da je, kada je riječ o stanju bezbjednosti na području Istočnog Sarajeva, potrebno povećati broj pripadnika Policijske uprave, te da DNS podržava projekat video-nadzora.

“Kada je riječ o informaciji o radu ustanova za kulturu i kulturnim sadržajima na području grada, smatramo da je malo 40.000 KM, koliko grad izdvaja za ovu obalast. Potrebno je više pažnje posvetiti kulturi, ali i ulagati u nju”, zaključio je Glavaš.

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Goran Šehovac smatra da je loša situacija na području Istočnog Sarajeva kada je riječ o bezbjednosti, te da nema dovoljno policajaca na terenu i da je povećan broj krivičnih djela.

“Klub SDS-a traži da se kategoriše policijska stanica Istočno Novo Sarajevo, da se uradi sistematizacija, a kadar da budu ljudi sa područja grada, a ne iz drugih dijelova BiH”, istakao je Šehovac.

Odbornici su na današnjoj sjednici usvojili informaciju o radu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske-kancelarija Istočno Sarajevo sa osvrtom na ostvarene uplaćene doprinose i njihovu raspodjelu u 2017. godini.

Usvojena je i informacija o radu Poreske uprave Srpske-područni centar Istočno Sarajevo, kao i informacija o stanju u privredi na području grada za prošlu godinu i prijedlog mjera za poboljšanje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments