Vuković: Dio vjerskih svečanosti simbolično u sarajevskoj Sabornoj crkvi

0

SARAJEVO – U Sabornoj crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Sarajevu služena je Sveta praznična liturgija povodom obilježavanja krsne slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da mu je drago što je vjerski dio svečanosti povodom 25 godina postojanja i slave grada počeo liturgijom u Sabornoj crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Sarajevu.

„Mjesto je simbolično i važno zbog stradanja mitropolita Svetog Petra Dabrobosanskog čiju slavu sutra slavimo i koji je zaštitnik Istočnog Sarajeva. Mitropolit je ovdje službovao i odavde krenuo na put stradanja“, rekao je Vuković Srni.

Vuković je podsjetio da su ove godine predstavnici grada i Mitropolije dabrobosanske, koju je predvodio NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, posjetili mjesta stradanja Svetog Petra Dabrobosanskog i odali poštu svecu i zaštitniku grada.

Učesnici pohoda položili su vijence u Jasenovcu i u Jadovnu na Velebitu, gdje su ustaše ubile Svetog Petra Dabrobosanskog i bacile u Šaranovu jamu.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić istakao je da je 25 godina i malo i puno, ali da je jubilej značajan imajući u vidu kroz kakve turbulencije je grad prošao i izdržao u svim tim naletima koji su bili usmjereni protiv njega i srpskog naroda.

„Činjenica da nas ima sve više ide u prilog tome da je Istočno Sarajevo poželjno mjesto za život. Da je to grad mladosti koji se neprestano razvija i nadam se da će tako da bude i ubuduće“, istakao je Lučić.

Svetu prazničnu liturgiju u Sabornoj crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Sarajevu služio je starješina crkve protojerej stavrofor Vladimir Stupar.

U okviru obilježavanja slave grada, večeras će biti održana i svečana akademija u Kulturnom centru na Palama na kojoj će biti dodijeljene plakete i zahvalnice istaknutim pojedincima koji su dali doprinos razvoju Istočnog Sarajeva.

Sutra ujutro u 9.00 časova biće služena liturgija u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima, a lomljenje slavskog kolača i ručak biće obavljeni u Parohijskom domu u porti Crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare