Vratiti mlade pod okrilje crkve i pravoslavlja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Parohija Kotoračka Mitropolije dabrobosanske i pravoslavna omladina pri hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži organizovali su Duhovno veče i druženje pravoslavne omladine pod nazivom „Iskre pravoslavlja – LJubi Boga i bližnjega svoga“, čiji je cilj vratiti mlade pod okrilje Crkve i pravoslavlja.

Vjernici, omladina i svi dobronamjerni ljudi mogli su poslije večernjeg bogosloženja da u porti hrama pogledaju ikone koje su oslikali polaznici ikonopisačke škole pri crkvi Svetog Vasilija Ostroškog, poslušaju mini koncert duhovnih pjesama koje su izvodili Hor „Sloga“ iz Sarajeva i solisti na gitari, te da se druže i razmjenjuju misli iz oblasti pravoslavlja.

Jerej Borislav Livopoljac, jedan od inicijatora ove ideje, istakao je da je cilj ovakvog druženja da se mladi, koji se svakodnevno udaljavaju od Crkve i Boga i odlaze lošim putevima koje nudi savremeni potrošački svijet, vrate pod okrilje Crkve i pravoslavlja i prihvate vrijednosti koje oni pružaju.

„Želimo da ovakva druženja budu nastavak crkvenog života, liturgija poslije liturgije. Crkva nije muzej, već živa zajednica i imajući upravo to u vidu želimo da oslušnemo kako mladi vide Crkvu. Želimo da se mladi okupljaju oko svojih svetinja“, istakao je Livopoljac.

Prema njegovim riječima, želja je da uz hram Svetog Vasilija Ostroškog bude napravljen pravoslavni duhovni centar gdje će mladi dati doprinos duhovnoj izgradnji i sebe, ali i drugih.

Protojerej Milorad Vujić rekao je da su pred omladinom veliki izazovi, da su oni suočeni sa velikim problemima – nemaju posla, mnogi su izgubljeni, ne znaju gdje da se druže.

„Kafić nije mjesto gdje se neko može duhovno napajati i ispuniti“, smatra Vujić i ističe da svi treba da kreiramo bolje sutra.

On kaže da bi ovakvi skupovi trebalo da budu česti i najavljuje da bi tokom ljeta oni trebalo da se održavaju svake sedmice, kada to vrijeme dozvoli.

Nataša Mojsilović iz pravoslavne omladine pri hramu Svetog Vasilija Ostroškog istakla je da je cilj ovakvih okupljanja želja da se kroz druženje mladi približe Crkvi.

„Na Crkvu trebamo gledati kao na svoju porodicu i tako se prema njoj odnositi“, istakla je Mojsilovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments