Vraćaju se zaboravljene igre – klikeri ponovo u modi

0

FOČA – S ciljem „oživljavanja“ gotovo zaboravljenih dječijih igara, Omladinski pokret Foča drugu godinu zaredom organizovao je turnir u klikerima, na kojem je učestvovalo tridesetak Fočaka svih uzrasta.

U eri računara i interneta, tradicionalne dječije igre zamijenjene su video igricama, „Fejsbukom“ i drugim društvenim mrežama, pa se Omladinski pokret trudi da organizovanjem ovakvih i sličnih aktivnosti podstakne aktivno umjesto virtuelnog druženja.

Takmičenje u klikerima – nekada jednoj od najpopularnijih dječijih igara, održano je na zapuštenom platou ispred Sportsko-omladinskog centra „Partizan“, koji su aktivisti ovog Pokreta počeli polako da uređuju postavljanjem klupa, ljuljaški i poligona za „parkur“.

Predsjednik Omladinskog pokreta Mladen Mandić kaže da su se nakon prvog turnira u klikerima, koji je organizovan prošle godine, djeca počela vraćati ovoj igri.

„Primijetio sam u mom naselju Čodor-mahali da su klinci, poslije duže vremena, ovog ljeta igrali klikere, a i djeca u naselju Samoborska kažu da su se pripremala za ovo takmičenje, što mi je jako drago. Ove godine smo imali više mlađih takmičara, a oni koji su prošle godine bili slabiji, pokazali su da su u međuvremenu dosta napredovali“, kaže Mandić.

On je naglasio da „oživljavanju“ nekadašnjih igara dosta mogu da doprinesu dječiji vrtići i škole, sa kojima Omladinski pokret ima odličnu saradnju, pa su u više navrata zajedno organizovali „igre bez granica“.

Takmičenje u klikerima održano je u dvije kategorije, a najviše umijeća pokazali su osmogodišnji Lazar Vladičić i osamnaestogodišnji Milan Vrećo.

„Moja generacija je, možda, posljednja koja je u Foči igrala klikere, poslije nas djeca jedva i da znaju za ovu igru. Zbog toga je ovaj turnir i napravljen, da vratimo klikere u Foču“, rekao je Vrećo.

Osim pobjednicima, diplome su uručene i najmlađem takmičaru – Sari Milanović, koja ima tri i po godine i najstarijem – pedesetpetogodišnjem Iliji Drakulu.

„U naše vrijeme nije bilo kompjutera i mobilnih telefona, bilo je uživanje igrati se klikera i drugih igara koje smo sami osmišljavali“, rekao je Drakul, koji je na takmičenje doveo i najmlađe od svoje četvoro djece, petogodišnjeg sina Miloša.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare