Vojničko groblje i manastir proglasiti memorijalnim kompleksom

2

SOKOLAC – Boračka organizacija opštine Sokolac smatra da Vojničko groblje „Mali Zejtinlik“ i manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji treba proglasiti memorijalnim kompleksom. Na Vojničkom groblju na Sokocu sahranjeno je oko 1.000 boraca sa prostora Sarajevsko-romanijsko regije koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.


U unutrašnjosti manastira na Ravnoj Romaniji nalaze se ploče na kojima je ispisano oko 3.800 imena poginulih srpskih boraca sa ovog područja.

„Mali Zejtinlik“ je od februara 1996. godine vječna kuća poginulih srpskih boraca, pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Na ovom mjestu sahranjivani su posmrtni ostaci srpskih boraca koje su ponijeli sarajevski Srbi u egzodusu poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na današnjoj sjednici Skupštine Boračke organizacije sa Sokoca istaknuto je da treba završiti rekonstrukciju oštećenih nadgorbenih spomenika na vojničkom groblju.

Borci su ukazali i na potrebu uređenja parking prostor ispred vojničkog groblja i mokrih čvorova, jer tu svakodnevno dolazi veliki broj posjetilaca.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opštine Sokolac Željko Lalić rekao je da na vojničkom groblju treba izgraditi objekat u kojem bi mogli da se prikazuju filmovi i drugi sadržaji o proteklom ratu.

O novim zakonskim rješenjima o pravima boraca i penzijsko-invalidskom osiguranju tokom sjednice je govorio predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Dražan Perendija.

Borci su na ove zakone uputili više primjedbi, posebno na dio koji se odnosi na radni staž u dvostrukom trajanju.

Skupština Boračke organizacije usvojila je danas izvještaj o prošlogodišnjem radu Predsjedništva organizacije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica obećao je nastavak pomoći boračkim kategorijama sa ovog područja u skladu sa mogućnostima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

većina im hvala i slava.Sve su dali za našu slobodu i Časni krst.moje srce će krvariti i biti tužno zauvjek,nikad ih neću zaboraviti ni moji naslednici

Treba svaka škola da dovede srednjoškolce na jednodnevni izlet. Da se održi kvalitetno predavanje. Takođe djeca treba da obiđu i ostala stratišta, kao što je Brod na Drini i sl. Neznanje u 21. vijeku je grijeh, a još veći grijeh je zaborav prema precima koji su prolili krv da bi mi danas postojali!