Vodosnabdijevanje, sakupljanje i tretman otpadnih voda

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas predstavljena Studija izvodljivosti za pripremu projekta za vodosnabdijevanje i sakupljanje i tretman otpadnih voda u ovoj opštini.

Glavni ekspert za sektor zaštite životne sredine i vođa ekspertskog tima za izradu Studije Soheil Hasan rekao je novinarima da ovaj dokument neće služiti samo trenutno, nego za narednih 30 godina.

Načelnik opštine Zoran Stevanović pojasnio je da je opština Zvornik dio velikog projekta koji se realizuje u Republici Srpskoj.

„Već tri godine radimo na unapređenju vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini. Završili smo prvu fazu Vodovoda `Zvornik sjever` i sada smo u fazi gdje je oko sedam miliona KM vrijednost svih projekata, a to su vodovod `Zvornik sjever 2`, vodovodni sistem Pilica-Lokanj, vodovodni sistem Tršić, kanalizacija Tabanci i rekonstrukcija glavnih distributivnih i potisnih cjevovoda u Zvorniku i Karakaju“, rekao je Stevanović.

On je dodao da će, nakon završetka projekta, više od 80 odsto stanovnika opštine imati u svojim domovima bakteriološki ispravnu vodu.

„Od naselja Pilice, preko Lokanja do Zelinja, praktično skoro sva naseljena mjesta imaće priliku da se priključe na vodovod kojim upravlja opštinsko komunalno preduzeće. Veoma je bitan i projekat za prečišćavanje otpadnih voda gdje se u periodu koji je pred nama moraju obezbijediti sredstva da bi ovo pitanje zauvijek bilo riješeno, jer se zna da do sada sve otpadne vode iz kanalizacije završavaju u našim vodotocima“, rekao je Stevanović.

Predsjednik Tima za provođenje projekta poboljšavanja vodosnabdijevanja i kanalizacionog sistema u zvorničkoj opštini Jovan Tomić istakao je da će Studija odrediti konačne smjernice kada je riječ o razvoju vodovodne i kanalizacione mreže u zvorničkoj opštini.

„Studija bi trebalo da odredi siguran put kojim opština mora ići, odnosno trasiraće put razvoja vodovodnog i kanalizcionog sistema. Ovo je Studija izvodljivosti koja pokazuje kako treba unapređivati vodovodni i pogotovo kanalizacioni sistem, jer Zvornik ne posjeduje nikakav oblik prečišćavanja otpadnih voda, a sad je praktično urađena neka predprojektna dokumentacija za svođenje svih kanalizacionih voda do prečistača i ispuštanje prečišćenih otpadnih voda“, rekao je Tomić.

On je dodao da su sljedeći koraci izrada projektnih dokumentacija, u zavisnosti od toga sa koliko sredstava se raspolaže.

Studija se izrađuje u okviru projekta „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“, koji finansiraju EU i Evropska investiciona banka, dijelom grantom, a dijelom veoma povoljnim kreditom koji je odobrila Vlada Republike Srpske.

U okviru Studije pripremljen je dugoročni strateški investicioni program za infrastrukturu vodosnabdijevanja i prikupljanja i tretmana otpadnih voda u opštini. Identifikovan je i prioritetni investicioni program, za provođenje u kratkom roku, s ciljem poboljšanja usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije.

Urađena je i procjena uticaja predloženih investicija na životnu sredinu, a pripremljen je i finansijski model poslovanja „Vodovoda i komunalija“ da bi se demonstrirale potrebne aktivnosti, radi obezbjeđenja dugoročne održivosti poslovanja kada je riječ o tehničkim, finansijskim i ekološkim kriterijumima.

Na predstavljanju Studije, koja je održana u Domu omladine, domaćin i uvodničar bio je načelnik opštine Stevanović. Prezentaciji su prisustvovali i zamjenik načelnika opštine Danijel Dragičević, predstavnici „Vodovoda i komunalija“, „Elektrodistribucije“, „Zvornik puteva“, „Regionalne deponije“, „Drina transa“, Republičkog zavoda za geološka istraživanja, preduzeća „Studen prom“ i opštine Mali Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare