Voda neispravna u tri škole

0

Analiza uzoraka vode pokazala je da se ona ne može koristiti za piće u osnovnim školama u Brezovici u opštini Pale, te na Hreši i na području Vučje Luke u opštini Istočni Stari Grad.

Analizu je početkom septembra izvršio Regionalni zavod za zaštitu zdravlja Istočno Sarajevo u sklopu svojih redovnih aktivnosti.

„U školama koje su priključene na gradski vodovod voda je ispravna. Problem su škole koje su priključene na lokalne vodovode u opštinama Pale i Istočni Stari Grad. Trenutno radimo analizu vode u osnovnoj školi na području Podviteza u opštini Pale, u kojoj najvjerovatnije rezultati neće biti povoljni“, rekla je Srni direktorica Zavoda Senka Dimitrijević.

Ona je objasnila da su lokalni vodovodi u nadležnosti mjesnih zajednica koje su obavezne da ih kontrolišu, te istakla da problem predstavlja nedostatak kontinuiteta u održavanju hlorinatora koje treba redovno čistiti i održavati.

Senka Dimitrijević je navela da su djeca u ovim školama upozorena da ne piju vodu sa česme, a domaćinstva da prije upotrebe vodu prokuvaju.

Mikrobiološka kontrola uzoraka hrane u ugostiteljskim objektima, studentskim i restoranima društvene ishrane, koji se obavljaju jednom mjesečno, uglavnom je pokazala da se radi o ispravnim namirnicama.

„Ukoliko se ustanove negativni rezultati, vršimo analizu kako bismo otkrili razlog neispravnosti hrane i damo prijedlog mjera za njihovo otklanjanje. Uvodimo i posebne preventivne mjere za održavanje higijenskih uslova, koje su u većini slučajeva glavni uzrok neispravnosti“, navela je Senka Dimitrijević.

Ona je dodala da se posebno mora kontrolisati zdravstveno stanje osoblja jer kliconoša može da prenese klicu u namirnice. Na kursevima higijenskog minimuma, koji pohađaju svi koji rade sa hranom, zaposleni se edukuju o načinu zagađenja hrane i prepoznavanju oboljenja uzrokovanih trovanjem.

„Puno je faktora na koje treba obratiti pažnju da bi hrana bila zdravstveno i higijenski ispravna. Mi sad uvodimo sistem HASAP-a, a to je postupak koji prati i garantuje da će hrana biti zdravstveno ispravna od `njive do trpeze`“, dodala je Senka Dimitrijević.

(www.palelive.com / Nezavisne novine)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare