Voćari Arilja i pčelari Pala zajednički do novog proizvoda

0

Rukovodstvo opštine Pale nastavlja aktivnosti intenziviranja saradnje sa Republikom Srbijom.

Nakon postignutih dogovora sa organizatorima prestižnog sportsko-turističkog brenda biciklističke “Trke kroz Srbiju” i nedavne političko-privredne posjete gradu Nišu, danas je na Palama načelnik opštine Miodrag Kovačević primio predstavnike opštine Arilje.

Rukovodstva ove dvije opštine upriličilo je danas susret voćarima Arilja i pčelarima Pala sa ciljem da se otvore vrata saradnje i pruži logistička podrška ovim udruženjima koja će nastaviti sa operativnom saradnjom.

Načelnik opštine Pale je rekao da su danas zajednički uvidjeli da postoji više mogućnost za saradnju – voćari Arilja pokazali su interes za romanijski med koji bi koristili za svoj novi originalni proizvod – sušeno voće u medu, a sa druge strane za narednu godinu razmatra se mogućnost formiranja oglednog dobra za proizvodnju voća uz podršku voćara Arilja.

Branko Vukajlović, zamjenik predsjednika opštine Arilje zahvalio se opštinskom rukovodstvu na dobrom prijemu i podsjetio da je malina najznačajniji izvozni proizvod Arilja i čini polovinu opštinskog prihoda. Proteklih 50 godina gajila se malina i prodavala kao svježe ili smrznuto voće, ali plan je da se obogati izvozna ponuda i da više budu zastupljeni gotovi proizvodi, džem, slatko, sok, sirup, poslastice i specijaliteti, kao i rakija od ovog voća.

Direktor zemljoradničke zadruge i udruženja voćara “Eko voće” Božo Janković je dodao da je “Malinamed” na posljednjem novosadskom sajmu dobio “Zlatnu plaketu”, a da se danas nalazi pred žirijem beogradskog sajma te da se nada da će ovaj originalni proizvod uskoro biti i unaprijeđen kvalitenim romanijskim medom.

(www.palelive.com / D.B)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments