Vlasti u Sarajevu čuvaju ubice vojnika

0

ISTOČNO SARAJEVO – General u penziji Vojske Republike Srpske Dušan Kovačević rekao je da je velika sramota što vlast u Sarajevu zabranjuje nadležnim sudovima da obave istragu i provedu procesuiranje svih koji su odgovorni za počinjene zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

“Sigurno oni svi znaju da postoji dovoljno nepobitnih dokaza za ona lica koja su osumnjičena i za koja su podnesene krivične prijave”, rekao je Kovačević novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da je neshvatljivo da jedna zemlja zabranjuje nešto što je potpuno normalno i logično u cijelom svijetu.

“Ne tražimo ništa nego samo da se okonča istraga i da se utvrde krivci i procesuiraju, kao i svaki drugi odgovoran za ratne zločine. Ja neću ići u Sarajevo jer je to za mene potresna situacija i psihofizički ne mogu to podnijeti, a drugo nosim jedan teret nepravde i muke ljudske zbog ubistva mojih kolega, prijatelja, oficira, koji su vozili sanitet”, kaže Kovačević.

On je upozorio da civilizovan narod i država ne bi trebalo da brane one koji su počinili ubistva, bez obzira o kome je riječ.

Kovačević je rekao da zna da postoje dokumenti iz kojih se vidi da politika u Sarajevu izričito zabranjuje da se vodi istraga protiv Ejupa Ganića, Stjepana Kljujića, Jovana Divjaka i onih ljudi koji su bili članovi tadašnjeg Predsjedništva BiH i vrhovne komande.

“Nekada će morati da se to odobri i ne treba štiti one koji su te zločine počinili. Ja sam učesnik u pregovorima oko izlaska kolone i pripadnika JNA i meni je to dobro poznato i neshvatljivo mi je da rukovodstvo jedne zemlje štiti one koji su ubili nevine ljude, bez obzira o kome je riječ”, naglasio je Kovačević.

U crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima danas je služen parastos za 42 ubijena pripadnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992 godine, nakon čega su učesnici pomena autobusima otišli u Sarajevo i mirnom šetnjom ulicom u kojoj je izvršen zločin položili cvijeće i prislužili svijeće.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments