Vladika Hrizostom služio u manastiru Knežina

0

SOKOLAC – NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Presvete Bogorodice u Knežini kod Sokoca, a igumanu Nikolaju dodijelio čin protosinđela.

Vladika Hrizostom je u besjedi podsjetio da je crkva u Knežini 1989. godine proglašena za manastir.

„Do tada ovo je bila parohijska crkva, a onda je došao rat i teška vremena koja su zadesila srpski narod. Blagodaću, milošću i promisli Božijom dočekali smo da ovaj manastir počne da živi kao sveta porodica“, rekao je episkop Hrizostom.

Vladika je istakao da je manastir zaživio dolaskom oca Nikolaja i za to zahvalio promisli Božijoj.

„Zato smo danas ovde da, prije svega, damo podršku novom igumanu, da ga pozdravimo, da zahvalimo Bogu što ga je poslao“, istakao je episkop Hrizostom.

Prema nekim predanjima, napomenuo je vladika zvorničko-tuzlanski, ovde je još 1.371. godine bio manastir, te istakao važnost da se na ovom mjestu služi Sveta liturgija.

„Danas svi ljudi traže lagodnosti i udobnosti. Malo je onih koji su spremni na velike podvige i odricanja i onda, kada je najteže, često puta svi malaksaju u vjeri u podvigu i lako ga se odriču“, rekao je vladika Hrizostom.

Prema njegovim riječima, monaštvo je suprotno od toga, jer je sposobno da trpi i podnosi sve tegobe ovoga života sa iskušenjima koja dolaze iz svijeta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments