Vladika Grigorije održao predavanje „Susret Boga sa čovjekom“

0

SOKOLAC – NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije večeras je u sokolačkom Parohijskom domu održao predavanje o temi „Susret Boga sa čovjekom“.
„Možemo da porazgovaramo o nama, Bogu, o Crkvi, tugama i radostima, sreći i nevoljama, o onome svemu što u nama postoji i u nama biva, što nas susreće u životu i što je prožeto promislom i ljubavlju i energijama Božijim“, rekao je prisutnima episkop Grigorije, koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske.

Prema njegovim riječima, sve što je stvorio Bog, nije negdje daleko od ljudi, nego je Bog došao među ljude i postao jedan od njih.

„Bog je postao čovjek i to sve sa jednim jedinstvenim i veličanstvenim razlogom – da bismo mi mogli da postanemo bogovi“, istakao je on.

Vladika Grigorije naglasio je da je poznato svima šta se dogodilo u Raju, kada je Bog stvorio čovjeka i kada mu je dao čitav svijet da upravlja njime i kada je čovjek imao samo jedan zadatak – a to je da ne jede od drveta poznanja dobra i zla.

„I čovjek je pogriješio i uzeo da jede baš sa tog drveta i onda je nastao veliki problem, koji ga je vodio u drugom pravcu od onoga za koji je naznačen i stvoren, da ne ide ka Bogu, nego da ide od Boga“, rekao je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije istakao je da je zanimljiv dijalog između zmije i Eve, naše praroditeljke.

„Zmija njoj govori o tome kako neće biti neki veliki problem ako ona uzme da jede od tog drveta poznanja od dobra i zla. A Eva kaže: `Bog nam je rekao ako uzmemo od tog drveta u onom času od tog ploda kada okusimo možemo umrijeti`“, naveo je episkop Grigorije i dodao:

„Ne kaže zmija, odnosno kroz zmiju Đavo: `Kada vi budete od toga okusili, vi ćete biti kao Bogovi`. I to je trenutak kada Eva i Adam donose odluku da uzmu od tog ploda`“.

Episkop Grigorije kaže da je uspješan taj nagovor i prevara zmije zato što je ona rekla Adamu i Evi da će, kada pojedu od toga ploda, biti kao bogovi .

„To je značilo: I Vi ćete živjeti vječno i vi ćete živjeti kao Bog“, istakao je vladika Grigorije.

On je dodao da su Adam i Eva imali jednu normalnu komunikaciju i odnos sa Bogom, koji je bio potpuno dinamičan i zdrav i mogli su da osjete da Bog živi u nečemu, čemu bi svako želio da stremi, to jest da živi u zajednici i slobodi i da živi u ljubavi.

„Na sebi i u sebi su mogli da osjete u tom samom početku da imaju svoj početak, da im prijeti opasnost nestanka i kraja i da imaju u tom svom zajedničkom životu i neke stvari koje nisu dozvoljene – da ne jedu sa tog drveta poznanja dobra i zla“, rekao je vladika Grigorije.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski naglasio je da se od tog trenutka život čovjekov još više zakomplikovao.

„On je nekako okrenuo leđa Bogu, okrenuo se prema svijetu i počeo da živi tako što je za život bio uistinu promijenjen. Sticanje tih životnih sokova, koje je morao da crpi ne iz onoga što mu je dato oko njega i što mu je dato iz tog živog odnosa sa živim Bogom, nego je morao svoje životne sokove da crpi iz zemlje iz koje je sam stvoren“, dodao je vladika Grigorije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare