Vladika Grigorije: Bogorodičin Pokrov umiva grijehe i briše suze

0

FOČA – Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je u Hramu Svetog Save služio NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, u Foči je počelo obilježavanje Pokrova Presvete Bogorodice, koji je u ovom gradu saborni dan.
U obraćanju brojnim vjernicima, episkop Grigorije, koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske, istakao je da je Pokrov jedan od čudesnih događaja kada je Bogorodica svojim pokrovom zaštitila one koji su stajali u hramu.

„Tako i mi danas, sa istim osjećanjima, uvjerenjima, strpljenjem i smirenjem treba da se sklonimo pod pokrov Majke Božije. I onda, bez obzira kakvi smo, što smo grešni, slabi, malovjerni, od tog pokrova nadahnućemo se, napojićemo se, zaštitićemo se, umićemo se, obrisaćemo se, opraćemo se i kako kaže njen predak po krvi prorok car David, bićemo bjelji od snijega“, rekao je vladika Grigorije.

U toku liturgije obavljena su i dva rukopoloženja – za sveštenika i đakona.

Vladika Grigorije je rekao novinarima da je to znak da se Mitropolija stalno podmlađuje.

„Svi ti mladići iznikli su u našim školama, u ovoj mitropoliji i to znači da je ona plodna i da donosi dobre plodove“, naveo je episkop Grigorije.

Novorukopoloženi đakon Ranko Kovač istakao je da mu se ostvarila želja iz djetinjstva.

„Osjećaj je prelijep, o ovome sam maštao još od ranog djetinjstva. To mi je bila želja kada sam 1994. godine upisao Bogosloviju u Sremskim Karlovcima“, rekao je Kovač, koji će kao parohijski đakon službovati u Foči.

Za nesebičnu ljubav, dobročinstvo, bratsku hrišćansku pomoć i veliki doprinos Srpskoj pravoslavnoj crkvi, episkop Grigorije je dodijelio dva zlatna ordena Svetog Petra Dabrobosanskog – jedan opštini Foča koji je uručen načelniku Radisavu Mašiću, a drugi ljekaru Veljku Mariću.

Mašić je zahvalio za priznanje i rekao da je crkva sabiralište srpskog naroda, te da su svi građani koji su učestvovali u podizanju hrama dali doprinos za veliku čast koja je ukazana opštini.

Proslava Pokrova Presvete Bogorodice u Foči biće nastavljena tradicionalnim crkveno-narodnim saborom ispred Hrama Svetog Save.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare