Vlada RS preuzela vlasništvo nad Centrom za razvoj poljoprivrede u Sokocu

0

SOKOLAC – Vlada Republike Srpske nedavno je kupila Centar za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko – planinskom području u Sokocu. Danas je izvršen popis i primopredaja imovine, a u narednim danima biće potpisan i Ugovor o preuzimanju i prenosu vlasništva na Vladu RS.

Ovlašteni predstavnik Vlade Srpske za kupovinu ovog centra Miljan Erbez, rekao je da će Centar da bude ustupljen na korištenje Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Prema dosadašnjim najavama to će biti posebna organizaciona jedinica u okviru Univerziteta koja će imati za cilj razvoj poljoprivredne proizvodnje, a služiće i kao naučno – istraživački centar i naučno – nastavna baza Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Erbez je dodao da Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko – planinskom području trenutno ima 53 hektara poljoprivrednog zemljišta, a da će opština Sokolac obezbjediti još 50 hektara. On je dodao da Centar sada ima kapacitete za skladištenje 300 tona sjemenskog krompira, što je ekvivalent 120 hektara poljoprivredno obradive površine , te da kapaciteti ovog područja mogu da ponude mnogo više.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, rekao je da je ovo zajednički projekat Vlade Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i opštine Sokolac, te da sa nihovom pomoću i odgovornim radom Centar u budućnosti može postati samoodrživ i veoma koristan u više oblasti. Takođe je dodao da je ovo veoma značajan projekat, jer će poboljšati razvoj poljoprivrede na području Sarajevsko – romanijske regije i šire.

Centar za unapređenje poljoprivrede u Sokocu podržava i FAO, Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu koja je od početka uključena u ovaj projekat.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments