Vlada RS izdvojila dva miliona KM za pripravnike

0

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Rade Ristović rekao je danas na Palama da je Vlada RS i ove godine izdvojila dva miliona maraka za zapošljavanje pripravnika sa visokom stručnom spremom, zahvaljujući čemu će biti zaposleno 500 lica. Ristović je rekao da će iz kreditnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda biti izdvojeno 3.200.000 KM za tehničku podršku zapošljavanju – dokvalifikacija, prekvalifikacija, te socijalizacija svih kojima je potreban posao. On je naglasio da je Vlada RS, kada je riječ o tržištu rada i zapošljavanju, donijela i bitan Zakon o posredovanju u zapošljavanju, a toku je i procedura usvajanja strategije za zapošljavanje za period od 2010. do 2014. godine. „To je jedan od sveobuhvatnih dokumenata koji će donositi smjernice za godinu dana kako će se i šta raditi“, naglasio je Ristović na konferenciji za novinare i dodao da je cilj Vlada RS da zaposlenost ostane na istom ili dostigne veći nivo.

On je istakao da će projekat zapošljavanja pripravnika biti nastavljen i narednih godina, podsjetivši da je Vlada finansirala i projekte zapošljavanja boračkih kategorija, ratnih vojnih invalida i povratnika.

Ristović je demantovao tvrdnje da u donošenju izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju nisu učestvovale nevladine organizacije i Boračka organizacija RS.

„Da u izradi Zakona nisu učestvovale nevladine organizacije, udruženje penzionera i Boračka organizacija, on se ni ne bi mogao naći u Skupštini“, objasnio je Ristović, dodavši da ovim izmjenama neće biti obuhvaćene porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i borci od prve do pete kategorije, već samo borci šeste i sedme kategorije kojima će penzija biti određivana po osnovu plata.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Boško Tomić istakao je da je na evidenciji Zavoda u januaru bilo 147 816 nezaposlenih, što je u odnosu na decembar protekle godine više za oko 2 000.

Tomić je istakao da januar ne može poslužiti kao reprezentativni mjesec s obzirom da dobar dio građevinskih i drvoprerađivačkih firmi nema posla i ne treba da bude straha da će se ovaj trend nastaviti.

On je naglasio da je u januaru zaposleno 1 002 lica, što je za oko 500 manje u odnosu na isti mjesec protekle godine, dodavši da je administrativna stopa nezaposlenosti oko 35,9 odsto, dok je anketna oko 22 odsto.

Tomić je istakao da je zaključno sa 31. decembrom prošle godine na evidenciji Zavoda bilo 145 396 nezaposlenih što je za 12 322 lica više nego u decembru 2008. godine.

On je naveo da je u protekloj godini zaposleno 22 575 lica, od čega u prerađivačkoj industriji 5 768, građevinarstvu 2 164 lica, ugostiteljstvu 2 141 lice, trgovini 4 552, a u javnoj upravi 900 lica.

„U 2009. godini bilo je povećano izdvajanje za novčanu naknadu za lica koja ne svojom krivicom ostanu bez posla. Zavod je u prošloj godini za ove potrebe isplatio 19.358.000 KM, što je za 38 odsto više nego u prethodnoj godini“, istakao je Tomić, dodavši da bi i lokalne zajednice trebalo da se uključe i počnu izdvajati sredstva za zapošljavanje.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare