Vjekoslav Vukadin predstavio novu zbirku pjesama

1

ISTOČNO SARAJEVO – Pjesnik, esejista i književni kritičar Vjekoslav Vukadin, koji živi i radi u Roterdamu, predstavio je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo pjesme iz svoje najnovije zbirke „Pogled iz oštrog ugla“.

„Kada je riječ o naslovu, čovjek pokušava da njime odredi cjelokupnu poetiku knjige. Ovdje nije riječ o mrtvom, već o oštrom, živom uglu, odakle pokušavam da uhvatim životne tokove moje stvarnosti, onakve kakvi jesu i da ih uobličim stihom“, rekao je Vukadin novinarima.

On je kao posebno drage izdvojio pjesme „Zdravica suncu“, „U pjesmi sam najsigurniji“, „Uputa mom narodu“, te dodao da ovu zbirku čini poezija slobodnog stiha, lirske minijature, soneti, ogledi, crtice i druge forme.

Vukadin kaže da su pjesme iz ove zbirke nastale u periodu od 2009. godine do danas i da govore o minulim dešavanjima na ovim prostorima, uzaludnom buntu, novim vitezovima, ali i samoćama i tjeskobama.

Novinar i publicista Miroslav Janković istakao je da je dobro što srpski pjesnici dolaze iz dijaspore i sa domaćim pjesnicima „razmjenjuju literarne emocije“.

„NJihov pogled na naš svijet i naše živote malo je drugačiji od našeg pogleda i osjećaja, na šta sugeriše i naslov Vukadinove zbirke pjesama“, naglasio je Janković.

Književnik i novinar Mićo Cvijetić naveo je u pogovoru da je ratna nesreća, kao i mnoge druge stvaraoce i obične ljude, otjerala ovog autora u izgnanstvo.

„Posle izvesnog vremena on se javlja, ako je suditi prema stihovima, iz prilično hladne i depresivne holandske tuđine i ponovo oglašava u matičnoj književnoj periodici, te sve aktivnije učestvuje u krugovima srpskog pesničkog rasejanja“, rekao je Cvijetić.

Organizator književne večeri je Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Vjekoslav Vukadin rođen je 1952. godine u Sjetlini kod Sarajeva. Završio je studije Srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti. Najveći dio života i radnog vijeka proveo je u Sarajevu. Trenutno živi i radi u Holandiji.

Pjesme, lirske zapise i eseje objavljivao je u mnogim književnim časopisima i listovima, a radovi su mu zastupljeni u brojnim zbornicima i antologijama savremene poezije.

Objavio je zbirke pjesama „Naslonjeni na nebo“ /1978/, „Pješčana lira“ /1980/, „Pčela na rani“ /1983/, „Djevojčice i dječaci“ /igrokaz, dva izdanja; 1984. i 1989/, „Veseli bus“ /igrokaz, dva izdanja u istoj godini; 1987/, „Tumač trenutka“ /Beograd, 1994/, „Medaljoni sa Sjevernog mora“ /izabrane i nove pjesme, 2001/, „Kuća puna slika“ /2009/.

Vukadin je sastavio zbornik „Zavičaj u daljini“ /2002/, koji sadrži izbor iz poezije srpskih pjesnika u zapadnoevropskom rasijanju.

On je 1988. godine postao član Udruženja književnika BiH i Saveza književnika Jugoslavije. NJegove pjesme izabrane su i u antologiji srpske poezije na ruskom jeziku pod naslovom „Iz veka u vek“.

Vukadin će se predstaviti i literarnoj publici na Palama, 6. oktobra, u Kulturnom centru.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Vjekoslava Vukadina, vjerujem da znaju svi oni Paljani starije generacije. Veliki covjek, veliki pjesnik, a malo ko od vas zna da je bio i veliki carobnjak sa fudbalskom loptom. Rodjen u Sjetlini, obicno je na tradicionalnom turniru na Koranu igrao za Podgrab i kao rijetki fudbalski talenat odusevljavao prisutne svojim carolijama. Steta , ali velika steta sto on nije nastavio svoju fudbalsku karijeru. Medjutim on je izabrao knjizevnost i poeziju, pa posle svega sto je uradio na tom polju, da je nastavio fudbalsku karijeru, ostala bi velika praznina u nasoj knjizevnosti. Vjekoslav je usao u antologiju srpske knjizevnosti XX i XXI vijeka, vanserijski pjesnik i na sirem nasem prostoru, poznati knjizevni kriticar i esejist. Zivi u Holandiji, ali duhom uvijek prisutan na nasim prostorima. Osim sto je Vjeko svestran on je i kao covjek jedna velika ljudska gromada. Meni licno je svojim savjetima i sugestijama mnogo pomogao da moja knjiga „Sretina koliba i ostale price“, a koju sam prije mjesec dana promovisao u Kulturnom centru u Palama, ugleda svjetlo dana. Takodje je bio i recenzent moje knjige. Vjekoslav ima promociju svoje zbirke pjesama „Iz ostrog ugla“ (06.oktobra 2017, takodje u Kulturnom centru), koju bih ja preporucio svakome ko voli poeziju.… Čitaj dalje »