Visoka ruska delegacija posjetila Univerzitet u Istočnom Sarajevu

0

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić informisao je visoku delegaciju iz Rusije o aktivnim sporazumima potpisanim sa univerzitetima u Evropi i svijetu, od čega 10 sa onima iz Rusije, naročito u oblasti umjetnosti, lingvistike i poljoprivrede i izrazio nadu da će postojeća saradnja biti unaprijeđena.

Kulić je tokom jučerašnjeg sastanka sa ruskom visokom delegacijom, koju je predvodio potpredsjednik Ruske akademije nauka i član predsjedništva Ruskog istorijskog društva Nikolaj Makarov, izrazio čast i zadovoljstvo što je ta ugledna ruska delegacija, koja je prvi put u BiH, posjetila Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Na sastanku je bilo riječi o intenziviranju uspješne saradnje koju Univerzitet kontinuirano ostvaruje sa ruskim univerzitetima i institucijama u različitim naučnim i kulturnim oblastima, saopšteno je iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Tokom sastanka istaknuto je da Rusi imaju posebnu empatiju prema prijateljskom srpskom narodu i razumijevanje za dešavanja na ovim prostorima.

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu istakli su da studenti i profesori tradicionalno odlaze na usavršavanja na ruske visokoobrazovne institucije, te izrazili nadu da će ta saradnja biti intenzivnija nakon ove posjete.

Oni su informisali rusku delegaciju da studenti Muzičke akademiji borave na muzičkoj akademiji „Gnjesin“ u Moskvi, te da na Filozofskom fakultetu postoji Katedra za ruski jezik, kao i Centar za ruske studije, po čemu je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedinstven u BiH.

Rektorski tim je istakao uspjeh studenata Katedre za rusistiku koji su pokazali izuzetan nivo vladanja ruskim jezikom, zauzevši prvo i drugo mjesto na takmičenju iz poznavanja tog jezika.

Delegacija je izrazila spremnost za razgovare o predmetima koji su od zajedničkog interesa, te naglasila da Rusko istorijsko društvo sarađuje sa 10 ruskih univerziteta koji se bave istorijom, ali i drugim oblastima.

U saopštenju je navedeno da je jedan od razloga dolaska ruske delegacije u BiH i otvaranje izložbe „Put do pobjede“, koja je dio većeg projekta „Put do pobjede: istorijski izvori svjedoče“, a koji se realizuje u susret 75 godina od Dana pobjede nad fašizmom.

Veliki dio arhivskog materijala, koji je duže vrijeme bio klasifikovan kao „strogo povjerljivo“, dio je izložbe koja će biti otvorena do 23. januara u galeriji „Novi hram“ u Sarajevu.

Osim Makarovog, u delegaciji su bili član predsjedništva Ruskog istorijskog društva i izvršni direktor fonda „Istorija domovine“ Konstantin Mogilevski, ministar-savjetnik Ambasade Rusije u BiH Aleksej Keresteđijanc, prvi sekretar Ambasade Rusije Anton Sokolov, portparol Ruskog istorijskog društva Sergej Kopilov i šef dopisništva novina „Ruska gazeta“ Aleksandr Borisov.

Sastanku su prisustovali i prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Sandra Ivanović, prorektor za nastavu Vera Ćevriz-Nišić, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Jelena Krunić i prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Marko Gutalj.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare