Viškoviću uručena povelja opštine

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću večeras je na Spasovdanskoj akademiji uručena povelja opštine Istočno Novo Sarajevo, najveće priznanje koje ova lokalna zajednica dodjeljuje za doprinos razvoju i poboljšanju uslova života njenih stanovnika.

Višković je zahvalio svima koji su prepoznali njegov doprinos za razvoj Istočnog Novog Sarajeva, što ga obavezuje za još veću pomoć i saradnju sa ovom opštinom.

„I da nisam dobio povelju, sve bih radio kao što ću raditi i sa poveljom. Na neki način, ovo je satisfakcija za nešto što radite“, istakao je Višković.

Premijer Srpske izjavio je novinarima da je ponosan kada vidi koliko se za ovih 30 godina razvila ova opština, kao i cio grad Istočno Sarajevo.

Višković je naglasio da će Vlada Republike Srpske sigurno nastaviti da pomaže i ovu lokalnu zajednicu i sve opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo, kao što to radi širom Republike Srpske.

„Zadatak mene, kao predsjednika Vlade, jeste ravnomjeran razvoj Republike Srpske od Trebinja do Novog Grada i zaista smo mnogo učinili“, istakao je Višković.

On je podsjetio da je na području opštine Istočno Novo Sarajevo u toku realizacija mnogih projekata, među kojima je završetak pozorišta, koje će da postane nacionalni teatar ovog dijela Republike Srpske, budući da u Banjaluci postoji Narodno pozorište.

Prema njegovim riječima, to će biti još jedna institucija kulture koja će biti na budžetu Republike Srpske.

On je podsjetio da je u Istočnom Novom Sarajevu u toku izgradnja novog studentskog doma, Rektorata i Muzičke akademije, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju osnovne škole, koja će biti finansirana iz budžeta Republike Srpske.

„Ponosan sam da imamo lokalne zajednice u kojima trebamo proširivati osnovne škole, jer u većem dijelu Srpske imamo manje učenika i škole rade smanjenim kapacitetom, a ovdje imamo potrebu za proširenjem tih kapaciteta“, istakao je Višković.

Povodom obilježavanja Spasovdana – krsne slave Istočnog Novog Sarajeva, večeras je na svečanaoj akademiji povelja uručena i gradonačelniku Istočnog Sarajeva LJubiši Ćosiću.

Plakete su dodijeljene Zdravstvenoj ustanovi „Master fizikal“, Matičnoj biblioteci Istočno Novo Sarajevo, Službi anestezije Bolnice „Srbija“, Olimpijskom centru „Jahorina“, ljekaru Tamari Ivanović, te posthumno guslaru Srđanu Trifkoviću.

Istočno Novo Sarajevo – jedno od najvećih gradilišta

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić istakao je da je ova lokalna zajednica jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj, sa više od 30 miliona javnih investicija, koje su većinom od Vlade Republike Srpske.

„Iz tog razloga večeras i uručujemo Povelju opštine, najveće priznanje, premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću koji razumije da sve one projekte što delegiramo su potrebe i Istočnog Novog Sarajeva, ali i grada Istočno Sarajevo“, izajavio je Katić novinarima prije početka svečane akademije koja se odražava povodom Spasovdana, krsne slave opštine.

Katić je istakao da je ovaj dan veoma poseban, jer opština obilježava veliki jubilej – tri decenije postojanja.

On je dodao da su tokom svih tih godina savladani veliki izazovi i ostvareni veliki uspjesi, te da su zadovoljni pozicijom na kojoj se nalazi opština.

Katić je napomenuo da sve ono što se dešava i realizuje u Istočnom Novom Sarajevu, nije samo za stanovnike ove opštine, nego i Istočne Ilidže, Pala, odnosno svih gradskih opština.

„Sve to zajednički radimo, jer samo koncept takvog grada, kada smo svi objedinjeni oko svih projekata ima smisla. Oni projekti koji su trenutno aktuelni – zgrada Rektorata i Muzičke akademije, novi studenstki domovi i drugi su investicije koje su podržane u potpunosti od Vlade Republike Srpske. Iskazujemo veliku zahvalnost i na ovaj način premijeru što je privržen ovoj opštini i gradu Istočno Sarajevo“, istakao je Katić.

Katić je najavio za sutra slavsku litiju od 18.00 časova koja će krenuti sa Trga Srbije.

„Ovom prilikom pozivam građane, ne samo Istočnog Novog Sarajeva, nego iz grada Istočno Sarajevo da na dostojanstven i veličanstven način obilježimo slavu. Biće i osveštano zemljište na kojem će biti izgarađen saborni hram u narednim godinama“, kaže Katić.

On je istakao da su zadovoljni svim projektima koji se realizuju u Istočnom Novom Sarajevu, jer žele da se pozicioniraju među pet lokalnih zajednica u Srpskoj, a ostvareni rezultati iz prethodnog perioda im daju pravo na to.

„Sigurno da će ova opština i u narednim godinama da bude veliko gradilište, kako u centralnom dijelu, tako smo posvećeni i drugim dijelovima lokalne zajednice i osluškujemo potrebe građana. Imamo želju da sve ono što nedostaje u narednim godinama izgradimo. Vjerovatno ćemo sljedećeg Spasovdana imati dosta projekata sa kojima ćemo moći da se pohvalimo“, poručio je Katić.

U okviru obilježavanja Spasovdana, ujutro u 9.00 časova biće služena Sveta liturgija i obavljen slavski obred u Hramu Svetog velikomučenika Georgija na Vracama.

Nakon liturgije, predviđeno je služenje pomena i polaganje cvijeća kod Centralnog krsta na Vracama i Spomenika „Slava srpskom borcu“.

Svečana akademija Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Slavija“ i promocija filma pod nazivom „20 godina sa vama“ biće održani u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo od 19.00 časova, a od 20.00 časova na Trgu Srbije najavljen je koncert Danice Crnogorčević.

U petak, 3. juna, planiran je godišnji koncert KUD-a „Slavija“ u novoj sportskoj dvorani na Trgu Srbije od 20.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare