Višković: Izgradnja „Buk Bijele“ nije u nadležnosti BiH

0
  1. ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da izgradnja Hidroelektrane „Buk Bijela“ nije u nadležnosti BiH.
    Višković je rekao da Srbija u slučaju izgradnje Hidroelektrane „Buk Bijela“ nije imala nikakve potrebe da razgovara sa nivoom BiH.

„Izgradnja Hidroelektrane `Buk Bijela` nije nadležnost nivoa BiH. Granica između Srbije, Crne Gore i BiH nije Drina u Brodu na Drini, nego je to isključivo teritorija Republike Srpske i nadležnost za koncesije na tom prostoru isključivo ima Komisija za koncesije Republike Srpske“, rekao je Višković novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da iz te činjenice proizilazi da Vlada Srbije nije imala potrebu da o ovom projektu razgovara sa nekim drugim osim sa Vladom Republike Srpske.

„Kod Hidroenergetskog sistema `Srednja Drina`, na potezu Bajna Bašta – Bratunac, rijeka Drina je granična linija i izgradnja tih centrala u nekom budućem periodu je u nadležnosti Komisije za koncesije BiH“, rekao je Višković.

Kruna projekata je kamen temeljac „Buk Bijela“

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je na sjednici vlada Srpske i Srbije razgovarano o nizu infrastrukturnih projekata koji se zajednički realizuju, ali da je kruna svega polaganje kamena temeljca za izgradnju Hidroelektrane /HE/ „Buk Bijelu“ na rijeci Drini.

„Riječ je o jednom kompleksnom projektu koji zahtjeva mnogo truda jedne i druge vlade kako bi se on priveo kraju“, istakla je Golićeva.

Ona je izjavila novinarima u Istočnom Sarajevu da je danas razgovarano i o dinamici i rokovima izgradnje auto-puta Sremska Rača-Bijeljina i aerodroma u Trebinju, te kada bi resorno ministarstvo Republike Srpske trebalo da dobije prve dokumente koji bi bili razmotreni i na osnovu kojih bi se izdavala prva odobrenja za početak radova na njihovoj realizaciji.

Kada je riječ o aerodromu Trebinje, Golićeva je pojasnila da treba izdati urbanističko-tehničke dozvole, a nakon toga slijedi ulazak izvođača na mjesto izgradnje.

Govoreći o izgradnji auto-puta, Golićeva je naglasila da su svi imovinsko-pravni odnosi riješeni od Sremske Rače do Bijeljine.

„Izborom izvođača Republike Srpske i Srbije i predajom dokumentacije u resorno ministarstvo počeće radovi na izgradnji te dionice u dužini od 17 kilometara“, rekla je Golić.

Golićeva je ukazala na pitanje zaštite životne sredine i problem plutajućeg otpada na rijeci Drini. „Dogovorili smo sa ministrom Srbije da početkom juna budemo prisutni na lokalitetu Jezero Perućac i Hidroelektrana Drina, gdje se skuplja najviše plutajućeg otpada koji dolazi iz opština u Srbiji i Crnoj Gori. Da bi taj problem riješili moraće se tom sastanku pridružiti i resorni ministar iz Crne Gore“, navela je Golićeva.

Ona je dodala da se prvo trebaju poduzeti kratkoročne, a potom dugročne mjere, kako bi se taj problem trajno riješio. Prema njenim riječima, ovaj problem trpi i Zvornik, gdje je bespravno sagrađena deponija, bez dozvola i da se te stvari moraju zajednički rješavati.

„Ima mnogo posla u narednom periodu. Nadam se da je ovo početak projekata značajnih i za Republiku Srpsku i Srbiju, a biće ih još“, rekla je Golićeva.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović rekla je da je u posljednjih nekoliko mjeseci bilo više onlajn sastanaka i da će ovaj današnji donijeti unapređenje saradnje.

„Postoje pitanja koja čekaju rješenje. Još u januaru smo imali problem plutajućeg otpada koji je onemogućio rad hidroelektrane u Višegradu“, rekla je Vujovićeva i dodala da je mnogo pomogla „Elektroprivreda Srbije“ u rasklanjanju i odnošenju tog otpada.

Ona je istakla da bi se izbjegla buduća ekološka katastrofa da se mora raditi intenzivno i svakodnevno.

„Problem plutajućeg otpada je problem i Crne Gore, a ne samo Srbije i BiH jer on dolazi iz Crne Gore“, podsjetila je Vujovićeva i dodala da treba održati trojni sastanak u Višegradu u narednom mjesecu kako bi se dogovorili o sljedećim koracima.

Ona je istakla da je trajno rješenje trojni sporazum i mogućnost da se aplicira i prema evropskim sredstvima i fondovima kako bi problem bio trajno riješen.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare