Verhaz: Od marta očekujemo rasterećenje zdravstvenih ustanova

0

BANJALUKA – Načelnik Infektivne klinike Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Antonia Verhaz izjavila je da vjeruje u smanjivanje broja oboljelih od virusa korona i da bi već u martu moglo da dođe do rasterećenja zdravstvenih ustanova.

„Virus nas je ponovo iznenadio i udario istom jačinom. Pandemija traje već dvije godine i nekoliko talasa je iza nas. Vjerujemo da bi iz ovog petog talasa mogli da uđemo u endemično stanje i da bi virus korona mogao da dobije status sezonskog gripa“, navela je Verhazova.

Ona je istakla da se i te kako prate uputstva Svjetske zdravstvene organizacije.

„Postoje signali da, nažalost, ovo ne bi mogao biti posljednji talas, već da je virus dobio tu pogodnost da mutira“, rekla je Verhazova jutros za RTRS.

Ona je naglasila da omikron soj izaziva blažu kliničku sliku, ali da to ne ohrabruje, jer će uvijek jedan dio populacije imati težu kliničku sliku budući da je slabijeg zdravstvenog stanja.

„Mi primamo pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom“, napomenula je Verhazova.

Ona kaže i da je veliki broj zdravstvenih radnika na bolovanju.

„Pandemija, nažalost, utiče na različite segmente. Moramo imati na umu i pacijente sa drugim oboljenjima. Teško je koordinisati rad u ovakvoj situaciji. Virus nas je naučio tome da moramo vjerovati medicini“, zaključila je Verhazova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare