Veliku štetu može nanijeti samo mraz

0

SOKOLAC – Samo mraz i temperatura ispod minus pet stepeni Celzijusovih mogu nanijeti veliku štetu voćnjacima, rekla je Srni Tanja Borovčanin iz Područne jedinice na Sokocu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva.
Borovčaninova kaže da je rano govoriti da je snijeg pričinio izuzetno veliku štetu na voćnjacima, zasadima malina i kupina.

Prema njenim riječima, ta šteta je za sada procijenjena na 20 do 50 odsto, a nastala je uglavnom usljed lomljenja grančica na zasadima.

„O ogromnoj šteti možemo govoriti tek ako temperatura padne ispod minus pet stepeni, posebno na posjedima gdje su procvjetale maline i drugo voće“, navela je Borovčaninova.

Ona je dodala da je od kolega na području Rudog i Čajniča, gdje su i najveći zasadi malina i kupina, dobila informaciju da je na nekoliko posjeda snijeg nanio štetu, a da na većini zasada malina još nije procvjetala.

Područna jedinica Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pruža stručne usluge poljoprivrednicima u 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare