Veliki potencijali za razvoj turizma

0
Veliki potencijali za razvoj turizma

ZVORNIK – Zvornik svojim geografskim položajem pruža velike potencijale za razvoj različitih oblika turizma, posebno sa hidrološkog aspekta, uključujući Zvorničko jezero, čiji turistički potencijal još nije dovoljno valorizovan, rekao je danas savjetnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Aleksandar Đurić.

Đurić je naveo da se, ako se uzme u obzir kulturno nasljeđe, kao što je srednjovjekovna tvrđava Đurđev grad, može govoriti o spoju kulturološke, istorijske i baštine koju treba njegovati i prezentovati u oblasti turizma.

Podsjećajući da se u Republici Srpskoj nastavlja obilježavanje Svjetskog dana turizma, Đurić je rekao da je resorno ministarstvo planiralo da na nekoliko mikrolokaliteta obilježava Svjetski dan turizma sa zvaničnom temom „Održivi turizam“.

„Želja nam je da istaknemo Republiku Srpsku kao zemlju potencijalnog razvoja turizma sa održivom komponentom koja podrazumijeva održivost prirodnih resursa, lokalne kulture i, naravno, povećanja zaposlenosti i turističkog prometa“, istakao je Đurić u pauzi seminara posvećenog Svjetskom danu turizma u zvorničkom hotelu „Vidikovac“.

On je podsjetio da će, osim predstavljanja zvanične teme „Održivi turizam“, na seminaru biti obrađeno nekoliko interesantnih i aktuelnih tema koje se tiču multimedijalnog pristupa promovisanju razvoja turizma, upotrebi društvenih mreža i mobilnih aplikacija sa aspekta mobilnosti i dostupnosti podataka u turizmu.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da se, osim zalaganja gradske Turističke organizacije na turističkoj afirmaciji grada, zvornički turizam oslanja na pojedinačne ugostiteljske objekte u koje su investirali privatnici i koji ostvaruju znatne prihode za sebe i svoje porodice.

„Sa ponosom ističem da imamo sedam-osam takvih objekata različitih kategorija u kojima se može odmoriti, prenoćiti, uz dobru uslugu i bogat meni“, napomenuo je Stevanović.

Podsjećajući da ima i drugih objekata restoranskog i drugog sadržaja, on je naveo da je zahvalan privatnim investitorima koji u svojim objektima turistima nude bogate i značajne sadržaje.

„Ozbiljni su i projekti Gradske uprave na afirmaciji turističkih potencijala koji će uslijediti u godinama koje dolaze, a to je, prije svega, srednjovjekovna tvrđava Đurđev grad, obala Drine, Zvorničko jezero, te rimsko nalazište kamene rude u Dardaganima, domaća kuhinja, običaji i tradicija“, najavio je Stevanović.

Viši stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Zvornik Ivana Đokić Milanović zadovoljna je što je resorno ministarstvo odlučilo da povodom Svjetskog dana turizma na ovaj način promoviše Zvornik i novi ugostiteljski objekat „Vidikovac“, koji ima šta da ponudi turističkom tržištu.

Ona je dodala da je Turistička organizacija, u skladu sa temom „Održivi turizam“, organizovala izložbu rukotvorina „Zlatne ruke Zvornika“ u holu hotela „Vidikovac“ i prikazala promotivni film koji govori o tome da grad ima bezbroj prirodnih i kulturnih sadržaja koje bi trebalo unaprijediti i učiniti dostupnim za goste i turiste.

Direktor Turističke organizacije Vlasenica Nenad Lalek naglasio je da je dobro da su susreti turističkih radnika obogaćeni i edukacijom koja je korisna za turističke radnike, jer se bave aktuelnim temama iz oblasti turizma.

On je dodao da se vlasenička Turistička organizacija trudi da postojeći potencijal Vlasenice približi turistima i gostima.

Svjetski dan turizma – 27. septembar, obilježava se s ciljem razvijanja svijesti međunarodne zajednice o važnosti te grane i njenih kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih vrijednosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare