Veliki odziv akciji dobrovoljnog davanja krvi

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije organizovalo je danas veliku akciju prikupljanja krvi u saradnji sa Službom za transfuzilogiju bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, a prijavilo se 200 davalaca.

Predsjednik Udruženja Gospava Pejić izjavila je Srni da su zadovoljni odzivom, a da posebno raduje što su došli gosti iz Vranja, Beograda, Budve, Ugljevika, Gacka.

Pejićeva je navela da sve protiče po planu, uz poštovanje epidemioloških mjera, te je sigurna da će ispuniti normu koju su sebi zadali.

Ona je napomenula da veoma racionalno koriste davalaštvo krvi jer je rok trajanja jedne jedinice krvi 36 dana.

Šef Službe za transfuzilogiju bolnice „Srbija“ Jelena Stojanović Lukić rekla je Srni da je do sada krv darovalo oko 100 davalaca, a da akcija traje do 16.00 časova.

Ona je ukazala da je ljetni period, kada je riječ o zalihama krvi, uglavnom problematičan zbog čega je današnja akcija izuzetno značajna.

„Trenutno su nam nešto slabije rezerve krvnih krupa A i B, tako da će akcija značiti“, dodala je Lukićeva.

Prema njenim riječima, biće zadovoljene potrebe bolnice, a krv će biti obezbijeđena i za sve pacijente koji se liječe u drugim zdravstvenim ustanovama.

Akcija se realizuje povodom Svjetskog dana dobrovoljnog davalaštva krvi i slave opštine Istočno Novo Sarajevo – Spasovdana, a održava se u novoj sportskoj dvorani u Istočnom Novom Sarajevu na Trgu Srbija.

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije ima više od 5.000 članova, a početkom godine počinje se sa pristupnicama novih članova da bi se znalo koliko ih je aktivno.

Od početka godine pristpnicu je potpisali između 300 i 400 ljudi, a u Udruženju navode da će vidjeti koliko su ojačali ovom akcijom.

„Danas smo dobili veliki broj davalaca krvi koji to čine prvi put. To je ono što Udruženje i grad čini ponosnim, jer ako se za jednog davaoca krvi kaže da je nacionalno blago, nadam se da će svi to prepoznati i stati iza nas“, istakla je Pejićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare