Velike mogućnosti za saradnju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i ambasador Češke u BiH Tomaš Sunjog ocijenili su danas da postoje velike mogućnosti za nastavak saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede i zdravstvenog sistema.

Samardžija je, nakon sastanka u Administrativnom centru grada, istakao da je ovo prva zvanična posjeta Sunjoga tokom koje ga je upoznao sa načinom funkcionisanja grada, problemima sa kojima se suočavaju i načinom na koji će ih rješavati u budućnosti.

„Zahvalio sam ambasadoru i Vladi Češke na svemu što čini u BiH, a posebno u Republici Srpskoj i opštinama u sastavu grada Istočno Sarajevo“, rekao je Samardžija.

On je naglasio da je na sastanku iskazao potrebe za budućom saradnjom i projektima na području grada, kao što je izgradnja državnog zatvora, te vodovodne mreže na području opštine Pale.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o projektima iz oblasti poljoprivrede koji su provođeni na području opština Istočna Ilidža i Sokolac, kao i o projektima iz oblasti zdravstvene zaštite, od kojih se neki već privode kraju.

„Kada je riječ o Bolnici Istočno Sarajevo, prema Vladi Češke apliciraćemo i sa projektom obezbjeđenja dijela opreme koja bi poboljšala uslove rada, posebno hirurškog odjeljenja“, naveo je Samardžija.

On je dodao da je sa Sunjogom razgovarao i o podršci Češke u organizovanju Evropske zimske olimpijade mladih 2017. godine, a posebno o razmjeni kadrova koji bi pomogli u realizaciji igara.

Sunjog je rekao da je sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva razgovarao o razvojnim projektima koje Češka realizuje u BiH i Republici Srpskoj, istakavši da svake godine češka Vlada izdvaja oko 2,5 miliona evra za razvojne projekte u BiH, a te aktivnosti će nastaviti i ubuduće.

On je naglasio da grad i opštine u njegovom sastavu imaju mogućnost da kandiduju određene projekte Ambasadi Češke.

Sunjog je istakao i dobru sradnju sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, a planirane su i kulturne aktivnosti, posebno u vezi sa češkom klasičnom muzikom.

On je upoznao predstavnike grada da neke regije u Češkoj imaju potpisan ugovor o saradnji sa Republikom Srpskom, tako da bi se u okviru toga mogli realizovati konkretni projekti u vezi sa Olimpijadom mladih.

„Česi su poznati kao turisti i ovdje ima mnogo potencijala da se poveća broj čeških turista koji posjećuju Jahorinu, ali i druge znamenitosti u BiH“, rekao je Sunjog.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare