Velikani režije poljskog, mađarskog i češkog filma na programu „Filmoteke“

1
Filmoteka - novembar

Filmovi Andžeja Vajde, Ištvana Saba i Jana Sveraka, velikana režije poljskog, mađarskog i češkog filma, biće na programu novembarske „Filmoteke“ , koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 22. do 24. ovog mjeseca u Palama.

U srijedu, 22. novembra biće prikazan film „Pepeo i dijamant“ (1958) Andžeja Vajde, jednog od najreprezentativnijih reditelja poljske filmske škole (1955 – 1963), koja je bila pod direktnim uticajem italijanskog neorealizma. „Pepeo i dijamant“ je najsnažniji film Vajdine ratne trilogije posvećene prikazivanju složenosti poljske istorije tokom Drugog svjetskog rata i njemačke okupacije.

Vajda je već prvim filmovima skrenuo pažnju međunarodne javnosti na poljsku kinematografiju i postao prvi istočnoevropski reditelj čiji su filmovi prikazivani u svim zapadnim zemljama. Uvijek politički angažovan, Vajda je svojim filmovima na neki način ispisivao istoriju Poljske u drugoj polovini 20. vijeka. Njegovi filmovi su čak četiri puta bili nominovani za Oskara. Za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dodijeljen mu je počasni Oskar 2000. godine, a dobitnik je i Zlatne palme, Zlatnog lava i Zlatnog medvjeda, te niza drugih međunarodnih nagrada i priznanja. Preminuo je u decembru 2016. godine.

Sljedeće večeri, na programu je „Mefisto“ (1981) čuvenog mađarskog reditelja internacionalnog ugleda Ištvana Saba. Snimljen prema istoimenom romanu Klausa Mana iz 1936. godine, u vrijeme dolaska nacista na vlast u Njemačkoj, film donosi briljantnu studiju raspada karaktera jednog umjetnika u totalitarnom društvu. Uz izvanredan scenario i režiju, film plijeni i izvrsnim glumačkim ostvarenjima, među kojima se svakako ističe Klaus Marija Brandauer, kojem je uloga Mefista vjerovatno i životna. Osim Oskara za najbolji strani film te dvije kanske nagrade – za najbolji scenario i nagrada kritike FIPRESCI, film je osvojio još 13 internacionalnih nagrada i priznanja.

U petak, 24. novembra publika će imati priliku da vidi film „Kolja“ (1996) češkog reditelja Jana Sveraka , koji je, takođe, nagrađen Oskarom za najbolji strani film, kao i Zlatnim globusom u istoj kategoriji. „Kolja“ je jedan od najpoznatijih i komercijalno najuspješnijih čeških filmova svih vremena, koji je u američkim bioskopima zaradio blizu šest miliona dolara. Osim ogromnog komercijalnog uspjeha, film je osvojio još 20 međunarodnih nagrada i priznanja, a u Češkoj čak šest lavova.

Okosnicu filma čini izuzetno duhovita priča o češkom muzičaru koji sticajem neobičnih životnih okolnosti, protkanih političkim dešavanjima u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza, preuzima brigu o ruskom dječaku Kolji i njihovom odnosu.

„Filmoteka“ će biti održana u Art galeriji „G3“. Projekcije počinju u 19:00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Filmovi u izboru naše Kinoteke su zaista naj filmska ostvarenja.