Veličanstven polijelej obasjao i ukrasio svetosavski hram

1

FOČA – U Hramu Svetog Save u Foči postavljen je veliki crkveni luster-polijelej sa hromosom /Bogorodičinim kolom/, koji je izradila firma „Anastasios“ iz Soluna.

Najveći pravoslavni hram u BiH dobio je veličanstven i na ovim prostorima jedinstven polijelej, čija je masa veća od 1.000 kilograma.

Starješina Hrama Svetog Save Dušan Andrić kaže da ova grčka firma, odnosno njen vlasnik Dimitrios Mihailidis, ima bogato iskustvo u izradi polijeleja, kojima je pored brojnih hramova u Grčkoj, ukrasio i hramove u Španiji, NJemačkoj, Australiji, Crnoj Gori, Srbiji – Saborni hram u Beogradu, na Svetoj Gori u Hilandaru.

„Prema riječima Mihailidisa, polijelej koji je postavljen u našem hramu jedinstven je na ovom prostoru. NJegova ukupna masa masa iznosi preko tonu, a visina samog polijeleja je dva i po metra sa 135 sijalica, dok je horos prečnika 6,3 metara sa 31 sijalicom, bogato ukrašen ikonama i grbovima Srpske pravsolavne crkve. Neka bi dao Gospod da ovaj veličanstveni polijelej doprinese bogoslužbenom blagoljepiju i bude na još usrdniji trud duhovnom uzrastanju svima nama“, poručio je Andrić.

On je veliku zahvalnost uputio i radnicima firme „Omorika“ iz Foče na pomoći oko montiranja skele i postavljanja polijeleja.

„Svima koji doprinose na bilo koji način završetku radova na našoj svetinji, Gospod da uzvrati svakim svojim blagoslovom, milošću i dobrotom“, dodao je starješina Hrama Svetog Save u Foči.

Blagoslovom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, ove godine počelo je veliko uređenje platoa ispred Svetosavskog hrama i radovi za ovu građevinsku sezonu su pri kraju.

Konačan izgled prostor ispred hrama trebalo bi dobije na proljeće, a i unutar hrama završiće se podni mozaik, radiće se mermerne baze stubova u priprati i naosu, te mermerna propovjedaonica, tako da ostaje još freskopis,koji bi, kako se nadaju u Crkvenoj opštini, mogao početi krajem proljeća.

Za iduću godinu planiran je dolazak NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i osveštanje hrama.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Obnova i izgradnja naših hramova je sveta dužnost prema našim precima i temelj budućnosti našim potomcima . Divan hram svetionik pravoslavlja i ljubavi prema Bogu i ljudima bez obzira na verska i nacionalna osećanja svakog čoveka .
Treba skrenuti pažnju crkvenim velikodostojnicima da oslobode našu svetu crkvu pohlepe , jagme za materijalnim i da izadju iz luksuznih vila , auta i ceremonija da ne brukaju i skrnave našu svetu crkvu i na hiljade života naših predaka ugradjenih u njen opstanak i večno trajanje . Imaju primer njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla , neka ih inspiriše i snagu im daje njegovo delo i lik .
Neka je večno naše pravoslavlje i srpski rod u njemu … Amin Bože …