Večeras početak obilježavanja Božića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Korisnici Doma za stara lica u Istočnom Sarajevu večeras će nastupom Guslarskog društva “Starina Novak” sa Pala početi obilježavanje najvećeg pravoslavnog praznika – Božića.Direktor ove ustanove Miljan Sladoje rekao je Srni da je organizovanje guslarske večeri, što je prvi put, veoma obradovalo stara lica koja sa nestrpljenjem čekaju najavljeni dolazak osam izvođača, među kojima je i jedna djevojčica.

“Naši korisnici su se prethodnih godina uglavnom susretali sa članovima kulturno-umjetničkih društava sa ovih prostora, kao i sa našim najmlađim stanovnicima. Ove godine smo odlučili da njihovo praznično veselje započne uz zvuke gusala, tradicionalnog srpskog instrumenta, što je prihvaćeno sa velikim oduševljenjem”, rekao je Sladoje.

Hol Doma za stara lica već danima uljepšava novogodišnja jelka, a kao i svake godine, na Badnji dan će biti donesen badnjak, te upriličeno Badnje veče.

Sladoje je rekao da će i ovogodišnji Božić proteći uz bogatu trpezu u skladu sa pravoslavnim običajima.

Govoreći o radu ove ustanove u protekloj godini, Sladoje je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima, ističući da su ispoštovane sve poslovne i finansijske obaveze.

“Moram da naglasim da smo protekle godine imali mnogo bolju finansijsku podršku Vlade, odnosno Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, jer su pravovremeno ispunili sve svoje zakonske obaveze prema nama. Čak su regulisali i neka zaostala potraživanja iz prethodnih godina, što nam je uveliko olakšalo rad i omogućilo da se pohvalimo uspješnom godinom”, naglasio je Sladoje.

On je objasnio da uspjeh rada ovog doma zavisi i od broja korisnika, dodajući da je popunjenost ove ustanove, nakon slabijeg početka 2018. godine, od jula 100 odsto.

“Trenutno imamo 142 korisnika. Cijena boravka u ovoj ustanovi ne mijenja se već pet godina. Dvokrevetna soba plaća se 650 KM, dok je za jednokrevetnu, u kojoj su smještena i lica kojima je potrebna tuđa njega i pomoć, potrebno platiti 725 KM mjesečno”, naveo je Sladoje.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini imaju ozbiljnije planove koji se odnose na dodatna ulaganja u ovu ustanovu.

“Planiramo obnavljanje zajedničkih prostora i kupatila, a resornom ministarstvu ćemo uputiti zahtjev za dogradnju dodatnih smještajnih kapaciteta, za šta smo već uradili finansijski plan. To nam je trenutno najambiciozniji plan, jer smatramo da je neophodno da imamo dodatna mjesta kako bi svim zainteresovanim mogli izaći u susret”, naveo je Sladoje.

Sladoje je naglasio da Dom za stara lica ispunjava sve propisane uslove za kvalitetan rad – od fizičkih barijera do medicinskog osoblja i ostale radne snage, te kapaciteta kuhinje i vešeraja i dodao da očekuje da bi uz saglasnost i odobrena sredstva resornog ministarstva sve usluge bile podignute na još viši nivo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments