Večeras otvaranje izložbe „Moje Jadovno“

0

ROGATICA – U Narodnoj biblioteci u Rogatici večeras će biti otvorena izložba „Moje Jadovno“ čijih 15 panoa pokazuju istinu o stradanju Srba za koju se dugo nije znalo.
Ova izložba predstavlja vapaj da se vrati dostojanstvo žrtvama kompleksa logora smrti Gospić, Jadovno i Pag. Ona je pokušaj da se preispita vlastiti nacionalni odnos prema prošlosti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/, kao i uopšte odnos prema stradanju srpskog naroda u 20. vijeku.

„Uspomena na žrtvu nije retrogradna i ne zahtijeva revanšizam, već pomaže da se stvari iz prošlosti ne bi dogodile nekim budućim generacijama“, ističu iz Udruženja „Jadovno 1941“.

Izložba ima ulogu u prevenciji genocida i predstavlja doprinos udruženja Jadovno 1941. Banjaluka-Beograd u borbi za biološki opstanak srpskog naroda na njegovom duhovnom području.

Iz Udruženja „Jadovno 1941.“ naglašavaju da stradanje Srba u Rogatici i okolini nije vezano samo za prethodni rat.

„Zločin nad zločinima i zločinci nad zločincima u NDH nanijeli su narodu na ovim prostorima gubitke od kojih se još nismo oporavili. Svjedočeći o Jadovnu kao kompleksu logora smrti u kojem su prema do sada prikupljenim podacima, na imeničnom popisu žrtava i 22 žrtve iz Rogatice i okoline, vidjećemo koliko je to stradanje dio porodičnog i nacionalnog identiteta. Posjetioci izložbe, za koje pretpostavljamo da znaju malo ili gotovo ništa o veličini i brutalnosti zločina u ovom kompleksu logora, dobiće priliku da se upoznaju sa svim značajnim aspektima jadovničkog stradanja“, navode iz Udruženja.

Izložba će u Rogatici biti otvorena u 19.00 časova, a posjetioci će
do 20. avgusta moći da je pogledaju svaki radni dan od 8.00 do 16.00 časova, u okviru programa proslave Preobraženja Gospodnjeg-slave opštine Rogatica, najavljeno je iz Udruženja „Jadovno 1941.“.

Na otvaranju izložbe govoriće predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić i direktor Narodne biblioteke Anđelka Đerić.

Izložba je projekat Kulturnog centra Novog Sada i udruženja Jadovno 1941. a njeni autori su Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan J. Bastašić.

Prva izložba, 75 godine nakon stradanja 38.000 Srba u kompleksu logora smrti NDH Jadovno-Gospić-Pag, nakon premijere u Novom Sadu postavljena je i u Ruskom domu u Beogradu, Banjaluci, Trebinju, Derventi, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i još nekoliko gradova Srpske i Srbije.

U inostranstvu izložba je postavljena u NJujorku, Filadelfiji, Londonu, Lesteru, Kišinjevu i Oslu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare