Veče posvećeno poeziji, proljeću i mladencima

0

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine sinoć je održano muzičko-poetsko veče posvećemo 21. martu – Svjetskom danu poezije, dolasku proljeća i prazniku Mladenci.

U programu ove večeri pod nazivom „Proljeće u Zvorniku 2012. godine“ učestvovali su glumci Zvorničkog teatra koji su govorili stihove poznatih srpskih i svjetskih pjesnika, te trubački orkestar Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka kod Zvornika.

Predsjednik opštinskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) „Prosvjeta“ Rade Perić rekao je da je ovo tradicionalna manifestacija koja od 1997. godine, uoči praznika Mladenci, okuplja mlade bračne parove koji su se vjenčali od 22. marta prošle do 20. marta ove godine.

Ističući da je prisutno deset bračnih parova, Perić je rekao da manifestacija simbolizuje ljubav, rađanje, proljeće, dok se obilježavanjem Mladenaca, kao nacionalnog praznika, čuvaju običaji i njeguje tradicija.

„Njegujući tradiciju i čuvajući običaje, ljudi drže više do sebe i istinski poštuju druge“, istakao je Perić.

Perić smatra da mlade bračne parove, koji zasnivajući porodicu ulaze u „nov život“, treba više pomagati i ohrabrivati, posebno sa lokalnog i republičkog nivoa, jer Republici Srpskoj, koja ove godine slavi 20 godina postojanja, treba više mladosti.

„Nekako smo došli u situaciju da smo sela raselili, a u selima se najviše držalo do nataliteta“, rekao je Perić i dodao da organizatori praktikuju da se Dan poezije, dolazak proljeća i Mladenci obilježava u jednoj večeri.

Mladim bračnim parovima uručeni su prigodni pokloni koje je obezbijedila opština Zvornik.

Organizatori su Dom omladine i SPKD „Prosvjeta“, dok je pokrovitelj opština Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments