Već sklopljeni prodajni ugovori za 2017. i dio 2018. godine

0

ZVORNIK – Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ iz Zvornika Milorad Motika ističe da je kompanija sklopila prodajne ugovore za cjelokupnu proizvodnju u 2017, kao i 60 odsto proizvodnje za 2018. godinu.

„U narednoj godini imaćemo i novu lepezu proizvoda, sa većom profitnom stopom, tako da će biti veći ostatak dohotka na kraju naredne poslovne godine, naravno, ukoliko ne dođe do značajnijeg povećanja cijena inputa, prije svega, lužine i gasa“, naglašava Motika u intervjuu Srni.

On najavljuje da će već u prvoj polovini 2017. godine početi proizvodnja novih proizvoda – precipitata, silikagela, mljevenih hidrata, a kasnije i drugih proizvoda koji su namijenjeni za inostrano tržište.

Motika napominje da je „Alumina“ u ovoj godini imala izuzetno dobar poslovni rezultat.

„Želim posebno da se zahvalim ranijem predsjedniku Upravnog odbora Milu Matiću, koji je održao kompaniju u najtežim danima poslije odlaska Litvanaca, što je veliki uspjeh i ogroman doprinos kako njegov lično, tako i njegovih saradnika, ali i svih radnika privrednog društva `Alumina`“, navodi Motika.

Kompanija servisira sve obaveze – dio prihoda usmjeren je na investicije, što je vidljivo i u fabričkom krugu, a Motika ističe da se sada rade dva nova pogona i uređuje kompletan plato ispred Upravne zgrade, sa projektom novih saobraćajnica i potpuno novom infrastrukturom parking-prostora.

On napominje da su u potpunosti izmirene sve prethodne obaveze koje je kompanija imala prema Poreskoj upravi Republike Srpske, zatim „Željeznicama Republike Srpske“ i „Elektroprivredi Srpske“.

Tako je ove godine vraćen dio kredita koje „Alumina“ nije uzela, a koji je, uvođenjem stečaja u grupaciji „Birač“, preuzela da plaća. Riječ je o značajnim sredstvima – plaćeno je više od 4,8 miliona KM u 2016. godini.

„Alumina“ je kreditna sredstva prema Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske svela na oko osam miliona KM i kompanija će taj dug izmiriti u 2017. godini.

Motika navodi da je fabrika uredno servisirala i obaveze prema dobavljačima, te isplatila sve plate i regres, kao i druge obaveze prema zaposlenima.

Podsjećajući da kompanija sada ima repromaterijala za proizvodnju u naredna tri mjeseca, što dugo nije bio slučaj, Motika je istakao da je fabrika pripremljena i spremna za kompletan zimski ciklus proizvodnje.

„Dobavljači, bez prekida, dopremaju rudu boksit, a vjerovatno će nas snabdijevati rudom tokom cijelog januara, što će biti prvi put da boksit stiže tokom čitave zime“, ističe predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ za Srnu.

Motika je posebno zadovoljan dobavljačima boksita i poslovnom saradnjom, što se posebno odnosi na strateškog partnera kompaniju „Boksit“ iz Milića i njeno rukovodstvo na čelu sa Rajkom Dukićem.

Govoreći o stvaranju uslova za tržišnu samostalnost i berzanske pozicije, Motika napominje da već imaju prodatu proizvodnju za narednu godinu.

On naglašava da će se dolaskom pojedinih kompanija, prije svega „Zeoheme“ iz Švajcarske, „Silkema“ iz Slovenije i „Inotala“ iz Mađarske, jedan dio njihove proizvodnje, kroz zajedničko partnerstvo sa „Aluminom“, u 2017. godini preseliti na ove prostore.

Motika očekuje da će nivo investiranja u 2017. godini biti veći od 20 miliona KM i najavljuje da će se odmah, na početku godine, krenuti u investicioni zamah.

On najavljuje uvođenje nove tehnologije u proizvodne linije radi rješavanja odlaganja otpadnog mulja u branu crvenog mulja, odnosno omogućavanje da se završetak proizvodnog ciklusa obavi u krugu fabrike.

Motika ističe da ima izuzetnu podršku Vlade Republike Srpske i zahvaljuje se predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Vlade Srpske Željki Cvijanović i resornim ministrima, koji u punom kapacitetu podržavaju projekte i poslovne ciljeve „Alumine“.

Ogroman problem je stečaj u matičnom preduzeću, napominje on, zbog čega će se nastojati da u narednoj godini dođe do završetka stečajnog postupka u Fabrici glinice „Birač“, što bi „postavilo novu etapu u poslovanju kompanije“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare