Važno prepoznavanje poteškoća

0

MILIĆI – Prepoznavanje disleksije i prilagođavanje nastavnog procesa mališanima koji imaju teškoće u savladavanju tačnog i tečnog čitanja i pisanja, tema je radionice koju je danas u Milićima organizovalo regionalno Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine „Leptir“ iz Srebrenice. Predsjednik Udruženja Željka Katanić rekla je Srni da je radionica organizovana u saradnji sa republičkim Udruženjem disleksičara „Ja“ iz Banjaluke.

„Prepoznali smo problematiku sa kojom se susreću djeca sa disleksijom. Cilj nam je da njima, ali i prosvjetnim radnicima koji ih obrazuju, pomognemo da se uklope u sadašnji obrazovni sistem, prije svega prepoznavanjem disleksije, a onda i prilagođavanjem nastave djeci sa uočenim poteškočama“, istakla je Katanićeva.

Predsjednik Udruženja disleksičara „Ja“ Andrej Jovandić naveo je da je, prema provedenim istraživanjima, učestalost disleksije u učeničkoj populaciji od šest do 10 odsto, odnosno da u svakom odjeljenju dva do tri učenika imaju ovakve teškoće.

On je objasnio da je riječ o specifičnoj teškoći prilikom pisanja i čitanja, koja je genetski uslovljena, a nije prouzrokovana oštećenjem sluha i vida, niti manjkom koeficijanta inteligencije.

„Teškoće se mogu prepoznati već u predškolskoj dobi, ali najizraženije su u školskoj. Nažalost, naši nastavnici i učitelji nisu dovoljno edukovani da prepoznaju disleksiju i zbog toga kod takve djece se razvijaju ostale teškoće, kao što su strah od škole, fobije i druge neurotske i psihičke smetnje“, rekao je Jovandić.

On je dodao da je pravovremenom reakcijom i prepoznavanjem prilikom upisa u školu ove teškoće kod učenika moguće ublažiti, pa čak i otkloniti u redovnoj nastavi, ako se nastavni proces prilagodi tim mališanima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare