Vazduh olimpijske planine odmara dušu I tijelo

0

Pale su u vrijeme austrougarske okupacije bile vazdušna banja, a Jahorina sa najvišim vrhom Ogorjelica od 1.916 metara nadmorske visine pogodna je za zdrav i prijatan boravak na ovoj planini u zimskom i ljetnom periodu

Piše: Maja Krsmanović Brčkalo

PALE – Olimpijska ljepotica Jahorina vodeća je turistička destinacija u Republici Srpskoj i šire, a njen planinski vazduh na nadmorskoj visini i do 1.916 metara privlači sve veći broj turista zimi i ljeti.

Direktor Turističke organizacije „Jahorina“ grada Istočno Sarajevo Igor Tošić rekao je da je ova olimpijska planina postala poznata širom svijeta, te atraktivna destinacija čitave godine.

„Osim infrastrukture koja je usmjerena na unapređenje staza, vertikalnog transporta, nalaze se i sadržaji poput zabave, koncerata najvećih muzičkih zvijezda, takmičenja, predstava, sportskih aktivnosti. NJeni potencijali se ne iscrpljuju samo zimskom ponudom“, izjavio je Tošić za Srnu.

Osim zimskih turističkih sadržaja, Jahorina nudi i ljetne.

LJETO NA PLANINI

Zbog čistog i svježeg vazduha koji je pogodan i za ljude sa ozbiljnim i hroničnim tegobama, posljednjih nekoliko godina vlada veliko interesovanje za ljetni turizam na Jahorini.

U ljetnom periodu veliki broj turista dolazi prvenstveno zbog boravka u prirodi i planinske klime koja pruža razne mogućnosti za izletnike, planinare, lovce, ribolovce i sportiste.

Turisti i posjetioci na planini mogu da uživaju u pješačkim stazama, vožnji bicikala po brdskim putevima, četvorotočkaša u četinarskoj šumi, te razgledanju prirode u šestosjedima, branju i sakupljanju ljekovitog bilja, kao i planinarenju.

Tu su i košarkaška igrališta, fudbalski tereni, te mogućnost uživanja u gastro ponudi.

Šetnja i boravak na svježem vazduhu povoljno utiču na ljudski organizam – oporavljaju se i duh i tijelo.

Tošić navodi da za Jahorinu nekada kažu da je „stanica do mora“ jer je njena umjerena temperatura ljeti ugodnija u odnosu na grad za 15 stepeni.

„Planina posluži i kao duševna banja. Brojni sportski klubovi i ljekari su prepoznali kvalitet vazduha. Zbog toga mnoge sportske ekipe dolaze na bazične pripreme“, priča Tošić i dodaje da nekoliko godina na pripreme dolaze muška i ženska odbojkaška reprezentacija Srbije.

Tošić napominje da zajedno sa Olimpijskim centrom „Jahorina“, kao nosiocem svih projekata i aktivnosti na planini, unapređuju i ljetne sadržaje.

Prošle godine je realizovan projekat alpin-koster od jezera na vrhu do podnožja planine, dužine dva i po kilometra, zbog kojeg su turisti prvi put došli na Jahorinu, ističe Tošić i dodaje da im je za ovo ljeto u planu izgradnja novih adrenalinskih sadržaja.

On dodaje da sve što rade jeste s ciljem privlačenja sve više turista, te da će Jahorina biti jedinstvena u regionu sa sadržajima na samom vrhu i svojoj prelijepoj visoravni.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments