Vatrogasac – adrenalinsko i opasno zanimanje

0

Dvadesetosmogodišnji Jovo Šarac iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo ističe da je to težak adrenalinski posao, te da mu najteže padaju intervencije nakon saobraćajnih udesa.

„Biti vatrogasac sa sobom nosi mnogo odgovornosti, ali i satisfakcije kada znate da ste nekome pomogli i spasili život“, priča Jovo za Srnu.

On kaže da se htijenje, želja i profesionalna obaveza da pomognu građanima i učine sve što je u njihovoj moći kod vatrogasaca ne dovode u pitanje, te da postoji određena doza treme, uzbuđenja i adrenalina, ali rijetko straha.

„Dobro smo obučeni i opremljeni. Smatram da u svakoj intervenciji dajemo svoj profesionalni i ljudski maksimum“, naglašava Jovo.

Biti vatrogasac za njega predstavlja ostvarenje dječačkog sna jer je mnogo vremena provodio u vatrogasnom domu na Palama, s obzirom na to da mu je otac bio vatrogasac.

Taj boravak i druženje sa ocem podstakli su ga da i sam krene tim putem.

Jovo Šarac kaže da je srećan čovjek jer radi posao koji zaista voli i koji ga ispunjava.

Prema njegovim riječima, kroz obavljanje posla vatrogasca, čovjek može da ispolji hrabrost i humanost, uz veliku dozu odgovornosti, iako ima teških momenata koji testiraju psiho-fizičke granice.

„Obučeni smo, opremljeni i utrenirani da bismo u svakom trenutku maksimalno brzo i efikasno odgovorili na sve potencijalne izazove koji se nađu pred nama. Satisfakcija koju osjećamo kada spasimo ljudski život ili nečiji dom – nadmašuju sve teškoće sa kojima se često susrećemo“, navodi Šarac.

Bilo je različitih izazova u dosadašnjem radu, neke situacije su stresne, a ima i onih koje ostave određene tragove na čovjeku.

„Najteže od svega nam padaju saobraćajni udesi. To su situacije kada su ljudi zarobljeni u svojim automobilima i kada sekunde igraju veliku ulogu i svaki potez može biti koban. Tada moramo isjeći automobil da bismo izvukli unesrećenog. A, kod požara je svaka sekunda je bitna, pa svaki potez mora biti ispravan“, priča Šarac.

„Posao vatrogasca je sam po sebi dinamičan, zanimljiv, odgovoran te veoma opasan“, napominje Jovo Šarac, koji je postao dio nedavno formiranog USAR-a /Urban search and rescue/ tima pri Republičkoj upravi civilne zaštite.

On dodaje da su obuke sastavni dio posla, te da teoretsko-praktične obuke imaju svakodnevno jer su zakonska i profesionalna obaveza.

Osim interne obuke, koju sprovodi komandni kadar, često su u prilici da pohađaju i različite međunarodne obuke na kojima imaju mogućnost da se dodatno upoznaju o novim metodama, taktikama gašenja požara, kao i sa najnaprednijom tehnikom i opremom.

Šarac je prošle godine u Sloveniji uspješno pohađao i prošao obuku ulaska i spasavanja u zatvorenom.

„Bitna stvar je tim sa kojim radite, vaše kolege, mogućnost da se oslonite jedni na druge, jer vam, u suštini, i životi u nekim situacijama zavise od drugih. Naša povezanost, poslovna i prijateljska, veoma je duboka, do te mjere da jedni druge smatramo članovima porodice“, ističe Šarac.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare