Vaspitanje zasnovano na Bogočovječanskom humanizmu

0

SOKOLAC – Čovjek ne može da bude human ukoliko njegov humanizam nije zasnovan na hrišćanskom humanizmu, na Bogočovjeku, pa tako i vaspitanje omladine ne može da bude hrišćansko ukoliko nije zasnovano na bogočovječanskom humanizmu, istaknuto je na predavanju o temi „Kuda idu mladi“, u sokolačkom Duhovnom centru.

„Nema većeg humanizma od toga da se Bog sjedini sa nama i mogućnosti da se mi sjedinimo sa njim. To je ono što crkva mora da nudi našoj omladini, jedan drugačiji način sjedinjenja između Crkve i omladine“, naglasio je sinoć profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Nenad Tupeša.

On je istakao da Crkva treba da ponudi mladima nešto što bi ih dovelo do samosvijesti, da uspostavi pravila u borbi svjetskog sekularizma, i da porodica, kao krajnje mjerilo jednog društva, dođe izražaja.

Tupeša je rekao da su pravoslavna crkva i Srbi svjedoci kako treba da izgleda hrišćanska porodica, gdje otac i majka moraju da imaju svoje mjesto.

On je rekao i da savremena evropska demokratija pokušava da sruši autoritet u hrišćanskoj porodici, jer vodi borbu protiv svakog autoriteta u porodici, odnosno autoriteta majke i oca.

Prema njegovim riječima, majka je jedino biće na svijetu, dosta različito od oca i svakog drugog bića, zato što nikada nema granicu u davanju ljubavi prema rođenom djetetu.

„I uvijek je njena ljubav samožrtvena, kao što je i ljubav crkve samožrtvena, zato što je zasnovana na završnoj žrtvi Gospodnjoj, zato što je Gospod samožrtvena ljubav, i upravo iz te ljubavi prema čovjeku ovaplotio se, postradao i bio pogreben i vaskrsao treći dan po pismu“, rekao je Tupeša.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare