Vasiljević: Profesija kao način života

0

FOČA – Slučaj policajca Vladislava Mijovića iz Foče, koji je nastradao obavljajući svoju dužnost i mimo radnog vremena, jedan je od primjera da je policijski posao ujedno i način života, izjavio je danas načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević.

Vasiljević ističe da je posao policajca etiketiran i da se od njega očekuje da u svakom trenutku, bez obzira na radno vrijeme, preduzime neophodne bezbjednosne mjere, ali da ga s druge strane zakon u takvim situacijama stavlja u istu ravan kao i ostale građane.

„Od policajca se uvijek očekuje da interveniše i takva je bila i ova situacija u Foči. Pod pritiskom i očekivanjem javnosti, on i mimo dužnosti preduzima radnje, izložen je rizicima i ponekad se dešava da se to završi tragično kao u ovom slučaju“, rekao je Vasiljević novinarima u Foči.

On napominje da je Zakonom o krivičnom postupku, nametnuta posebna obaveza da je branilac prisutan u svim fazama postupka, te da je postalo pravilo da se više misli o ljudskim pravima osumnjičenih, dok su prava policajca i njegova bezbjednost na zadnjem mjestu.

„Smatramo da se previše značaja daje ljudskim pravima osumnjičenog i optuženog, a premalo se vodi računa o pravima žrtve, oštećenog ili policajca, koji učestvuje kao subjekt u istrazi. U vrijeme postojanja predkrivičnog postupka, nekadašnja milicija je bila prilično samostalna u svom radu i nekako je ova ljestvica prava bila poredana drugačije“, podsjeća Vasiljević.

Posebnu težinu pogibiji policajca u Foči daje činjenica da je za nanošenje tjelesnih povreda, od kojih je kasnije Mijović preminuo, osumnjičen radnik Kazneno-popravnog zavoda Foča.

On smatra da bi procedure prijema u radni odnos trebalo da budu pooštrene, da je evropska konvencija o ljudskim pravima nametnula da se operativne evidencije, koje policija posjeduje, prilikom prijema u radni odnos ne mogu koristiti kao istina.

„Mislimo da su opet ta ljudska prava na neki način dovela do toga da su selekcija i regrutacija postale prilično liberalne i da ljudi nekako lakše dolaze do zaposlenja, pogotovo oni koji se nalaze u našim operativnim evidencijama“, upozorio je Vasiljević.

On smatra da je potrebno postići kompromis da bi se ponovo u obzir uzimale operativne provjere za sva lica koja se zapošljavaju u Ministarstvu pravde i u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare